Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnostní technika strojů (BTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BTS - Bezpečnostní technika strojů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Studenti budou seznámeni s riziky plynoucí z provozu strojních zařízení, jejich klasifikacemi a prevencemi.2. Studenti budou schopni vyjmenovat požadavky normativních dokumentů EN 60204, EN 60439 a ISO 13849-1 a jejichpraktickou aplikaci v elektrických zařízeních pracovních strojů.3. Cílem je schopnost samostatně převést rizika strojních zařízení do požadované úrovně vlastností PL a následnéurčení kategorie bezpečnostních částí ovládacího systému stroje.

Osnova

Přednášky1. Základní pojmy, terminologie, metodologie z dané oblasti 2. Elektrické zařízení, definice, rozdělení, základní ustanovení norem3. Předpisy a normy ve vztahu k EZ strojů4. Součásti a požadavky na elektrická zařízení strojů5. Předpisy a normy ve vztahu k bezpečnosti 6. Rizika – analýza, zásady pro posuzování, ověřování, kategorie bezpečnosti 7. Poruchy - jejich pravděpodobnost a kritičnost 8. Analýza způsobů a důsledků poruch 9. Požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů, nářadí ; NV 378/2001 Sb. 10. Ochranné a zabezpečovací systémy a prostředky strojních zařízení 11. Bezpečnost z hlediska možných poruch na EZ 12. Technické požadavky na EZ včetně elektromagnetické kompatibility13. Ověřování (zkoušení) elektrických zařízení strojů14. Závěr, konzultace (rezerva) Cvičení1. Seznámení s vybranými předpisy z oblasti bezpečnosti 2. Normalizace, legislativa, dostupnost3. Technická dokumentace, pravidla, druhy, příklady 4. Příklady klasifikace vnějších vlivů a nebezpečných prostorů5. Ovládací obvody elektrických zařízení strojů6. Volba vhodných komponent elektrického zařízení strojů7. Dimenzování vodičů, kabelů a komponent v elektrických zařízeních strojů 8. Ověřování elektrických zařízení strojů9. Veřejné obhajoby projektů 10. Konzultace, zápočetLaboratoře1. Ověřování bezpečnostních obvodů pro nouzové zastavení (3b)2. Ověřování (zkoušky) elektrických zařízení strojů – I. (3b)3. Ověřování (zkoušky) elektrických zařízení strojů – II. (4b)Projekty• Návrh bezpečnostního řídícího systému pro zadanou funkci • Posouzení rizik pro zadané pracoviště a zařízení • Vypracování objednávky elektrického strojního zařízení dle litery ČSN EN 60204-1• Provedení elektrické instalace elektrického zařízení stroje

Literatura

- Normy a předpisy- Sylaby přednášek "Bezpečnostní technika strojů"

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D.doc. Ing. Vítězslav Stýskala, Ph.D.