Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost v elektrotechnice (BvE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BvE - Bezpečnost v elektrotechnice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu bude student znát základní bezpečnostní předpisy pro činnosti na elektrických zařízeníchtak, aby splňoval předepsané požadavky pro laboratorní měření na FEI.

Osnova

Přednášky: Ochrana před úrazem elektrickým proudem - všeobecně. Úraz elektrickým proudem. Působení vnějších vlivů na elektrická zařízení. Rozdělení prostorů z hlediska úrazu elektrickým proudem. Rozdělení napětí z hlediska nebezpečného dotyku. Třídy ochran elektrických přístrojů. Stupně ochrany krytem - IP KÓD. Ochrana před nebezpečným dotykem živých a neživých částí. Ochrana před nebezpečným dotykem živých částí. Ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí. Zásuvky a vidlice. Barevné značení izolovaných a holých vodičů. Základy dimenzování a jištění vedení a spotřebičů. Barevné značení ovládacích tlačítek. Barevné značení signálních svítidel. Provedení el. rozváděčů. Zajištění pracoviště. Uvádění elektrických zařízení do provozu. Revize elektrických zařízení. První pomoc při úrazu elektrickým proudem. Způsoby hašení elektrického zařízení.

Literatura

Meduna V.: Bezpečnost práce v laboratořích FEI, http://fei1.vsb.cz/kat420/Honys V., Kříž M.: Ochrana před úrazem elektřinouKočí M.: Bezpečnost práce v elektrotechnicePlatné normy a předpisy

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jan Dudek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Dudek, Ph.D.Ing. Jan Otýpkadoc. Ing. Vítězslav Stýskala, Ph.D.Ing. Pavel SvobodaIng. Jan Vaňuš, Ph.D.