Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Části a mechanismy strojů II (ČaMS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ČaMS2 - Části a mechanismy strojů II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti zvládnou základy únavových výpočtů a optimalizování důležitých strojních součástí na inženýrské úrovni.Prohloubí si znalosti strojních částí, které poznali v ČaMS.

Osnova

Základy dynamického zatěžování – Wöhlerova křivka, Smithův diagram.Šroubový spoj s předpětím – úplný výpočet spoje z hlediska únavové pevnosti, úpravy spoje.Šroubový spoj s předpětím – dokončení.Dimenzování svěrného spojení mezi hřídelem a nábojem. Silový a napěťový rozbor nalisovaného spojení s plným i dutým čepem.Dynamický výpočet hřídele při kombinovaném namáhání. Optimalizace uložení hřídele. Návrh ložisek. Ekvivalentní zatížení.Postup při návrhu čelního soukolí typu V se šikmými zuby.Optimalizace geometrických, záběrových a skluzových poměrů čelního ozubeného soukolí.Dimenzování ozubených kol podle ČSN, ISO.Problémy při pevnostní kontrole čelních ozubených kol.Hřídelové spojky, konstrukce a výpočet vybraných typů.Hřídelové spojky – dokončení. Brzdy, rozdělení, výpočet vybraných typů.Pružiny – rozdělení, charakteristiky, tuhost pružiny, rozměrový návrh, pevnostní výpočet.

Literatura

Dejl,Z.: Konstrukce strojů a zařízení I. Spojovací části strojů. MONTANEX, a.s., Ostrava, 2000, ISBN 80-7225-018-3 .Moravec,V.: Konstrukce strojů a zařízení II. Ozubená kola čelní. MONTANEX, a.s., Ostrava, 2001, ISBN 80-7225-051-5 .Němček,M.: Řešené příklady z částí a mechanismů strojů. Spoje. Skriptum VŠB-TU Ostrava, 2001, ISBN 80-248-0050-0 .Bolek,A.a kol.: Technický průvodce 6. Části strojů, 1. a 2. Svazek. SNTL Praha, 1990.Moravec,V.: Řešené příklady z části strojů. Převody. Skriptum VŠB-TU Ostrava, 2002

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Miloš Němček

Vyučující

doc. Ing. Květoslav Kaláb, Ph.D.prof. Dr. Ing. Miloš Němček