Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čistota a užitné vlastnosti oceli (ČaUVO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ČaUVO - Čistota a užitné vlastnosti oceli, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: - student bude umět charakterizovat základní pojmy z oblasti chemické a metalografické čistoty oceli,- student bude umět formulovat základní fyzikálně-chemické děje při vzniku nekovových vměstků v oceli vč. jejichpůsobení na vlastnosti oceli,- student bude umět popsat možnosti současné metalurgie pro výrobu oceli s vysokými požadavky na její chemickoua metalografickou čistotu.Získané dovednosti: - student bude umět využít svých znalostí z oblasti čistoty a užitných vlastností oceli k účasti na návrhu optimalizaceprůběhu výroby oceli,- student bude umět hodnotit výsledky metalografických metod pro optimalizaci procesu výroby oceli.

Osnova

1. Význam výroby oceli v celosvětovém i národním měřítku. Charakteristika čisté a vysoce čisté oceli. Charakteristikachemické čistoty. Působení P, S, N, H a O na vlastnosti oceli. Hlavní metalurgické zásady výroby oceli s nízkýmobsahem uvedených prvků. 2. Neželezné kovy v oceli. Zdroje neželezných kovů při výrobě oceli. Možnosti snižování neželezných kovů v ocelovémodpadu. Působení neželezných kovů v ocelích. Pozitivní a negativní účinky neželezných kovů na vlastnosti oceli.3. Vliv neželezných kovů na vlastnosti ocelí určených pro výrobu zařízení pro energetické strojírenství. Limitníobsahy neželezných kovů v oceli. Faktory čistoty oceli J, B a K. 4. Metalografická čistota oceli. Rozdělení nekovových vměstků – vměstky exogenní a endogenní. Zdroje a původ exogenníchnekovových vměstků. Termodynamika vzniku oxidických vměstků. Termodynamika vzniku sulfidů, nitridů a karbidů. Účinekdesoxidace oceli na systémy nekovových vměstků. Druhotná oxidace oceli. 5. Vliv nekovových vměstků na vlastnosti oceli. Vliv na mechanické vlastnosti. Vliv vměstků při cyklickém namáhání.Problematika identifikace nekovových vměstků. Optická mikroskopie, obrazová analýza, elektronová mikroanalýza vměstků,chemické metody identifikace vměstků. 6. Přehled metalurgických pochodů umožňujících výrobu oceli o vysoké metalografické čistotě. Možnosti aplikacesekundární metalurgie pro odstranění doprovodných prvků. Modifikace vměstků. Injektážní metalurgie. Vakuová metalurgie.7. Korozivzdorné oceli. Korozní odolnost. Typy koroze. Vliv chemického složení. Druhy korozivzdorných ocelí. Vlivvměstků na korozivzdornost oceli, obrobitelnost oceli, svařitelnost oceli. Zvláštnosti morfologie a chemickéhosložení vměstků v nerezavějících ocelích – vliv na vlastnosti oceli. 8. Specifické nároky na technologii výroby ocelí s vysokým obsahem uhlíku – kordové oceli. Požadavky na vstupnísuroviny, způsob sekundárního zpracování. Průběh lití a krystalizace oceli. Následné způsoby zpracování polotovarůa využití finálních výrobků.9. Oceli s nízkým obsahem uhlíku. ULC oceli, IF oceli. Transformátorové oceli. Vakuové oduhličení. Principy. Příkladytechnologií. Oběžné vakuování s dmýcháním kyslíku. KTB proces.

Literatura

[1] Mitura, K.-Landová, S.: Vměstky v oceli a jejich vliv na užitné vlastnosti oceli. SNTL, Praha, 1986, 158 s.[2] Ryš, P. ad. : Nauka o materiálu I/4. Academia, 1975, 542 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Karel Gryc, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Karel Gryc, Ph.D.prof. Ing. Karel Michalek, CSc.doc. Ing. Markéta Tkadlečková, Ph.D.