Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie kaustobiolitů (CHK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHK - Chemie kaustobiolitů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání nejnovějších poznatků o teoretických a technologických základech procesů využívajících kaustobiolity.

Osnova

1.Chemie uhlíku. Koloběh uhlíku. Význam uhlíku pro život. Fotosyntéza. Význam kaustobiolitů pro společnost.2. Geneze kaustobiolitů. Geologická historie Země. Základní stavební látky rostlin a živočichů. Procesy rozkladubiologického materiálu. 3. Geneze uhlí. Teorie, významná uhelná ložiska a jejich lokalizace. 4. Současné názory na strukturu uhlí. Uhelná petrografie. Organické a minerální podíly v uhlí a metody jejich určení.Textura uhlí.Vlastnosti uhlí v závislosti na prouhelnění.5. Chování uhlí při zahřívání. Chemismus karbonizace, zplyňování a spalování uhlí. Proces samovznícení.6. Interakce uhlí s rozpouštědly. Extrakce a extrakční degradace uhelné substance. Zkapalňování uhlí.7. Technologie koksování. Vlastnosti produktů v závislosti na podmínkách koksování a výchozího uhlí. Dehet a smola,vlastnosti,technologie jejich zpracování a průmyslové využití. Technologie zplyňování uhlí. Vlastnosti a využití energoplynu.Koprocesy. C1 chemie.8. Geneze ropy. Ložiska ropy a způsoby jejich dobývání. Metody EOR. Rozdělení rop a jejich charakterizace. Složeníropy a metody jejího studia.Těžba a základní zpracování rop, rafinace, štěpné procesy, výroba paliv a mazacíchprostředků. Petrochemie. Asfalt, vlastnosti, výroba. Bitumenní písky, kerogenní horniny.9. Zemní plyn.Karbonský plyn. Hydráty methanu.Chemie uhlovodíků. Geneze, těžba a zpracování. Plynárenství v ČR.10. Ekologické aspekty využívání kaustobiolitů. Biodegradace rop a ropných derivátů. Emise při výrobě koksu. Problematikasequestrace oxidu uhličitého.

Literatura

1) Speight, J.G.: Chemistry and Technology of Petroleum. CRC/Taylor&Francis 20072) Krevelen, D.W. van. Coal : typology, physics, chemistry, constitution. 3.vydání. Elsevier 19933) Berkowitz,N.: An introduction to coal technology. Academic Press 19944) Blažek,J., Rábl, V.: Základy zpracování a využití ropy. Skripta VŠCHT Praha 2006 (dostupné na internetu: http://vydavatelstvi.vscht.cz)5) Kol.autorů: Koksownictwo. Wydawnictwo Slask 1986

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Pánek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Pánek, CSc.