Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chráněná krajinná území a památky (CHKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHKU - Chráněná krajinná území a památky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Učivo je strukturováno do jednotlivých tematických okruhů s cílem seznámit studenty s problematikou ochrany přírodya moderních metod uplatňovaných v tomto oboru. Při studiu jednotlivých problémů i konkrétních chráněných územíje kladen důraz na systémový přístup a vzájemnou interakci složek krajinné sféry. U památek je kladen důraz navztah památky a okolní krajiny a metody průzkumu památek.Výstupní znalosti, dovednosti a způsobilost:Po absolvování předmětu by měl student prokázat znalosti základních pojmů, pochopení základních procesů a problémův ochraně přírody a kulturních památek, včetně role historického vývoje a legislativního rámce ochrany přírodya památek, tak aby student byl schopen nazírat na tuto problematiku v souvislostech. Student by měl být schopennavrhovat metody studia přírodních a kulturních památek.

Osnova

1. Chráněná území ČR, jejich zákonná a správní zabezpečení.2. Evropská ekologická síť (EECONET), nadregionální systém (ÚSES).3. Biosférická rezervace a Ramsarská konvence.4. Národní parky a chráněné krajinné oblasti v ČR - obecná charakteristika.5. KRNAP (geologie, klima, hydrologie, geomorfologie, ekosystémy, maloplošná chráněná území ap.).6. NP Šumava (geologie, klima, hydrologie, gemorfologie, ekosystémy, maloplošná chráněná území ap.).7. NP Podyjí, NP České Švýcarsko (geologie, klima, hydrologie, geomorfologie, ekosystémy, maloplošná chráněná územíap.).8. Charakteristika všech CHKO ČR.9. Ochrana přírody a krajiny na Slovensku.10. Ochrana přírody a krajiny v Rakousku.11. Metodika studia kulturních památek.

Literatura

BALATKA, B. AND RUBÍN, J. Přírodní klenoty České republiky. Vyd. 1. ed. Praha: Academia, 2006. 318 s. p. ISBN 80-200-1377-6 (váz.).BÁRTA, F., NĚMEC, J., POJER, F. Krajina v České republice. Praha: Pro Ministerstvo životního prostředí vydal Consult,2007. 399 s. p. ISBN 978-80-903482-3-3 (Consult váz.).KOS, J. AND MARŠÁKOVÁ-NĚMEJCOVÁ, M. Chráněná území České republiky. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny Českérepubliky, 1997. 191, 149 s. p. ISBN 80-86064-01-8 (brož.).PEK, T. Stavební památky: specifika přípravy a financování jejich obnovy, údržby a provozu. Vyd. 1. ed. Praha:Wolters Kluwer Česká republika, 2009. 214 s. p. ISBN 978-80-7357-462-8 (brož.).VAŠÍČEK, Z., IDES, D. Chráněná krajinná území a památky. 1. vyd. ed. Ostrava: VŠB - Technická univerzita, 2004.93 s. p. ISBN 80-248-0676-2 (brož.).

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Marian Marschalko, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jiří Beránekprof. Ing. Petr Bujok, CSc.doc. Ing. Gejza Timčák, PhD.doc. RNDr. Jan Unucka, Ph.D.