Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemické metody zpracování nerostných surovin a odpadů (ChMZNSaO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ChMZNSaO - Chemické metody zpracování nerostných surovin a odpadů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu prokazují studenti znalosti z chemických technologických postupů získávání užitkových složek- kovů z primárních surovin, ale i z druhotných surovin a odpadů nebo odpadních materiálů z výroby.

Osnova

1.Současný stav získávání kovů v ČR, EU a ve světě2.Předúprava suroviny (drcení, mletí, třídění, pražení,..)3.Loužení (fyzikální a fyzikálně-chemické faktory loužení, kinetika procesu..)4.Techniky loužení (perkolace, loužení promícháváním, tlakové loužení..)5.Podzemní loužení rud a loužení hald6.Příprva roztoku ke srážení (ionexy, kapalinová extrakce)7.Metody srážení užitkové složky (elektrolýza, cementace, krystalizace,..) 8.Chemické metody zpracování kovonosných odpadů (elektroodpad, galvanické kaly, strusky..)

Literatura

[1] ZÁVADA, J., BOUCHAL, T. Chemické metody zpracování nerostných surovin a odpadů. Skripta, VŠB-TUO. 2010. ISBN978-80-248-2356-0 .[2] ŠPALDON F.:Úprava nerostných surovin. Alfa, Bratislava, 1986.[3] KRIŠTOFOVÁ D. Recyklace ušlechtilých kovů. VŠB-Technická univerzita Ostrava, Ediční středisko VŠB-TUO, Ostrava,2001, ISBN 80-7078-939-5 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jaroslav Závada, Ph.D.

Vyučující

Ing. Renáta HlavňováIng. Jaroslav Závada, Ph.D.