Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemické technologie (CHT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHT - Chemické technologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

6172011/01 (pro 3. roč. Bc. PIK)6172011/03 (pro 3. roč. Bc. TZP)předmětu:- porozumět chemické podstatě výroby základních chemikálií,- umět aplikovat pravidla chemické rovnováhy a kinetiky,- porozumět volbě a funkci reaktorů a procesních aparátů a energetickým nárokům jejich provozu,- uvažovat environmentální hrozby a přednosti jednotlivých postupů.Získané znalosti: - seznámení se základními velkovýrobami chemického průmyslu,- seznámení s kvalitativním chováním chemických reaktorů včetně heterogenních katalytických.Získané dovednosti:- schopnost komplexně bilancovat technologii většího rozsahu,- schopnost analyzovat schéma technologické výroby.6172011/02 (pro 1. roč. NMgr. EMP, APT, MKV)předmětu:Předat informace o toku surovin a meziproduktů v chemických výrobách a o jejich historickém vývoji a prognózách.Seznámit studenty s principy chemických reaktorů a využití dělících procesů. Získané znalosti:- student bude znát principy hlavních chemických výrob, ekonomických a environmentálních problémů chemických technologií,- student umí využívat teoretických poznatků chemie, fyzikální chemie a procesního inženýrství pro posouzení jednotlivýchvýrob.Získané dovednosti:- student dovede provádět základní bilanční výpočty chemických reaktorů a dělících postupů,- student se dovede orientovat v dokumentech BAT a BREF.

Osnova

1. Velkovýroba chemických látek. Činidla, koncové výrobky. Kvalifikovaná chemie.2. Dělení plynů. Vzduch, kyslík, dusík. Vodík; zdroje, výroby, použití.3. Vázaný dusík. Amoniak, kyselina dusičná. Reakční rovnováha a kinetika.4. Zdroje sirných sloučenin. Kyselina sírová, sulfan, odsiřování spalin.5. Fosfor. Kyselina fosforečná, minerální hnojiva. Elektrotermické výroby.6. Sloučeniny chloru a sloučeniny sodíku. Elektrolytické výroby.7. Železo a ocel. Redukční a oxidační postupy v metalurgii.8. Silikátový průmysl. Sklo, keramika. Maltoviny.9. Voda. Úprava pitné a průmyslové vody. Čištění odpadních vod.10. Uhlík a uhlíkatá paliva. Zpracování uhlí. Ropa a zemní plyn.11. Petrochemické výroby. Užití uhlovodíků. C1-C4 chemie.12. Polymery. Makromolekulární látky, polymerace, zpracování polymerů-13. Celulóza a papír. Biotechnologie.

Literatura

6172011/01WICHTERLE K: Chemické technologie. (CD) 145 stran, VŠB-TU Ostrava 2010, dostupné online6172011/02 (for 1st year of study NMgr. EMP, APT, MVK)WICHTERLE, K..: Chemická technologie. 2012, 142 s., volně dostupné na adrese http://homen.vsb.cz/~wih15/Technologie/Chem_Tech.pdf.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

prof. Ing. Lucie Obalová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Marek Večeř, Ph.D.