Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie životního prostředí (CHZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHZP - Chemie životního prostředí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

• získat znalosti o reakcích v soustavě voda-půda-atmosféra,• seznámit se s biogeochemickými cykly kyslíku, uhlíku, dusíku, síry, fosforu, a vlivech vybraných technologiína tento proces,• získat poznatky o polutantech v životním prostředí a jejich ekotoxikologickém riziku.

Osnova

1. Obecná problematika chemie životního prostředí. Biosféra, voda, atmosféra, půda a technologie.2. Úvod do chemie vody. Rozpustnost plynů (O2, CO2 ) ve vodě. Acidobazické a oxidačně redukční reakce. Přírodnívody. Jakost povrchových vod. Vody pro průmyslové použití. 3. Úvod do chemie atmosféry. Vývoj atmosféry. Rozdělení podle teploty a chemického složení. Organické a anorganicképolutanty v atmosféře.4. Chemické reakce v atmosféře. Fotochemický smog. Stratosférický a troposférický ozon.5. Úvod do chemie půdy. Vznik půdy, půdní profily. Primární a sekundární minerály. Zvětrávací procesy, jílové minerály1:1 a 2:1 a jejich sorpční vlastnosti. 6. Acidobazické a iontovýměnné reakce v půdách. Pufrační intervaly a kyselinová neutralizační kapacita ANC. Kationtovávýměnná kapacita, KVK. Odpady a polutanty v půdách. Degradace půd.7. Globální biogeochemické cykly v biosféře. Blokové modely cyklů. Cyklus uhlíku a kyslíku. Antropogenní vlivypři rovnováze oxidu uhličitého.8. Globální biogeochemické cykly dusíku, síry a fosforu. Vliv hnojení na cyklus dusíku, tvorba oxidu dusného. Koloběhsíry a acidifikace prostředí. Cyklus fosforu a eutrofizace prostředí. 9. Perzistentní látky v životním prostředí. Biogeochemické cykly kovů ( Hg, Pb, Cd). Organické perzistentní polutanty– polycyklické aromatické uhlovodíky, halogenované organické sloučeniny, pesticidy a polychlorované bifenyly.10. Přírodní zdroje a energie. Ekologicky přijatelné využití uhlí. Formy rizikových prvků v uhelné hmotě. Spalovánív tepelných elektrárnách a distribuce prvků podle tenze par. Odsíření plynů. Fluidní spalování.12. Ekologické aspekty jaderné energetiky. Typy jaderných reaktorů (Temelín, Černobyl) a jejich bezpečnost. Zpracováníštěpných produktů. Radionuklidy v životním prostředí. Ozáření populace z jednotlivých zdrojů.13. Úvod do ekotoxikologie. Ekotoxikologická rizika. Testy ekotoxicity na různých trofických úrovních. Testy narybách, řasách, perloočkách, kořenech rostlin a bioluminescenčních bakteriích.14. Vývojové trendy v chemii životního prostředí.

Literatura

[1] Holoubek I. Chemie životního prostředí, http://recetox.chemi.muni.cz , 2009.[2] Viden I.: Chemie ovzduší. VŠCHT Praha, 2005.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Šárka Langová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Šárka Langová, CSc.prof. Ing. Juraj Leško, CSc.