Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čistší produkce (CP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CP - Čistší produkce, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Znalosti prokazované při ukončení předmětu: vedení projektu čistší produkce v podniku, sledování a optimalizacemateriálových a energetických toků, výpočet návratnosti projektu. Student se seznámí s možností aplikace strategieprevence na výrobní i nevýrobní podniky, optimalizací materiálových a energetických toků, snížením dopadů do ŽPa jejich ekonomickými souvislostmi. Dovednosti prokazované při ukončení předmětu: Řízení projektu, provedení materiálovébilance, vedení brainstormingu, ekonomické hodnocení variant řešení.

Osnova

1. Historie čistší produkce (CP) ve světě a u nás.2. Zákonné povinnosti v oblasti čistší produkce – zákon o odpadech, zákon o integrované prevenci, Národní programčistší produkce, Státní politika ŽP.3. Postup zavádění CP v průmyslovém podniku – předběžné hodnocení (celková analýza vstupů a výstupů).4. Plán a organizační zajištění CP v podniku – sestavení týmu, projektové řízení.5. Analýza látkových a energetických toků ve vybraném úseku – postupy, metody, zdroje informací.6. Navrhování variant řešení – brainstorming.7. Posuzování variant (feasibility study) - technické, environmentální a ekonomické hodnocení.8. Realizace variant - podmínky, postupy.9. Vyhodnocení výsledků projektu po realizaci, zpětná vazba, udržování výsledků projektu.10 Využití čistší produkce v regionálním měřítku – městské projekty, Ecoprofit ap.11. Aplikace CP na řízení nevýrobních organizací – hotely, školy, nemocnice.12. Aplikace CP na řízení města/regionu.13. Ekonomické souvislosti čistší produkce – náklady a výnosy, environmentální účetnictví, využití v EMS.14. UNEP, UNIDO a jejich podíl na rozvoji a šíření CP.

Literatura

[1] Příručka CP (www.cenia.cz). [2] Zavádění čistší produkce a vypracování komunální politiky, CPC Praha 1997.[3] Manuál CP pro průmyslové podniky, CPC Praha 1998 (elektronicky u přednášející).[4] Zákon o odpadech 185/2001, Zákon o integrované prevenci 76/2002, Národní program čistší produkce, Státní politika ŽP, Nařízení vlády 197/2003 o plánu odpadového hospodářství ČR.[5] Internet: stránky MŽP (www.mzp.cz), CENIA (www.cenia.cz ), Agentura Národního programu CP, CEMC (www.cemc.cz),elektronická knihovna MŽP (www.mzp.cz), Státní zdravotní ústav (www.szu.cz), Světová podnikatelská rada pro udržitelnýrozvoj (www.wbcsd.org), UNIDO (www.unido.org), UNEP (www.unepie.org), Integrovaná výrobková politika (//europa.eu.int/comm/environment/ipp/).

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Alena Labodová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Kodymová, Ph.D.RNDr. Alena Labodová, Ph.D.