Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Creep a teplotní namáhání (Creep)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Creep - Creep a teplotní namáhání, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Naučit studenty základní postupy při řešení technických problémů z hlediska mechaniky kontinua. Zajistit pochopeníprobírané látky. Naučit studenty aplikovat získané teoretické poznatky v praxi.

Osnova

(P – přednáška, C – cvičení)P1 - Vymezení jevu creep materiálu a jeho význam pro technické aplikace v energetice (kotle, potrubí, turbíny), letectví a kosmonautice (motory). Primární, sekundární, terciální creep.C1 - Opakování základů pružnosti a pevnosti a základů nauky o materiálu.P2 - Fyzikální podstata creepu. Modely difúzního a dislokačního creepu. Homologická teplota. Zpevňovací a odpevňovací procesy, dynamická rovnováha.C2 - Napěťové a deformační stavy. Intenzity napětí, deformace, deformační rychlosti.P3 - Lom při creepu - vysvětlení z pohledu fyziky kovů. Larson - Millerův parametr. Identifikace řídícího mechanismu creepu. Aktivační energie. Konstituční rovnice a způsoby stanove-ní konstant v nich obsažených.C3 - Výpočty konstant fenomenologických konstitučních rovnic sekundárního creepu pro rovnice Nortona, Soderberga, Nadaie.P4 - Relaxace napětí. Význam pro praxi. Fyzikálně-matematický popis. Relaxace přírubových šroubů.C4 - Relaxace přírubových šroubů. Výpočet času pro revizi spoje.P5 - Creep při víceosém napěťovém stavu. Hoffova analogie. Lom a teorém kumulace poškození.C5 - Výpočet konstituční rovnice ustáleného creepu pro měnící se napětí i teplotu. Zadání programu č. 1.P6 - Creep prutových soustav.C6 - Výpočty vratných i nevratných přemístění ve staticky určitých i neurčitých soustavách při konstantní teplotě.P7 - Creep při kroucení kruhových a mezikruhových průřezů. Transformace konstituční rovnice (tah - krut). Rozložení napětí. Vratná a nevratná složka úhlu zkroucení.C7 - Creep prutových soustav při nehomogenní teplotě prutů.P8 - Creep při ohybu. Rozložení napětí. Průhyb a úhel natočení. C8 - Výpočet vratné i nevratné složky úhlu zkrutu při kroucení prutů kruhových a mezikruhových průřezů.P9 - Creep tenkostěnné nádoby válcového a kulového tvaru.C9 - Výpočet průhybové čáry nosníku v podmínkách creepu. Zadání programu č. 2.P10 - Creep lopatek. Experimentální zařízení pro stanovování základních podkladů creepového výpočtu.C10 - Creep tenkostěnné trubky.P11 - Termoelasticita. Vymezení pojmu. Modifikace fyzikálních rovnic. Teplota a napěťové pole. Změny mechanických vlastností materiálu v závislosti na teplotě: délková a objemová roztažnost, modul pružnosti, měrná hmotnost, tepelná kapacita atp.C11 - Creep kulové nádoby. P12 - Základní vztahy pro rozložení teploty. Fourierova rovnice. Sdílení tepla vedením, prouděním, sáláním. Re, Pr, Gr, Nu čísla a jejich užití. Stacionární sdílení tepla.C12 - Výpočet přestupu tepla složenými stěnami, stanovení teplotních polí pro rovinné a vál-cové plochy.P13 - Rozložení napětí při ustáleném sdílení tepla ve stěně nádoby válcového tvaru. Rozložení napětí při ustáleném sdílení tepla ve stěně nádoby kulového tvaru.C13 - Napěťové pole v trubce a v nádobě kulového tvaru při ustáleném tepelném toku. P14 - Úvod do problematiky nestacionárního sdílení tepla. Typy okrajových a počátečních podmínek při řešení teplotních polí. Napěťová pole.C14 - Zápočty. Konzultace přednášené látky.

Literatura

[1] Čadek, J.: Creep kovových materiálů, Academia Praha, 1984[2] Veles, P.: Mechanické vlastnosti kovov a ich skúšanie, ALFA, 1979[3] Klečková, M.: Nestacionární teplotní pole a napjatost ve strojních částech,SNTL Praha,1979[4] Reif. P.: Teplotní napětí, skriptum ČVUT FS Praha, 1982[5] Kuliš, Z.: Plasticita a creep, skriptum ČVUT FS Praha, 1986[6] Fuxa, J.: Creep a teplotní namáhání – sylabus katedry pružnosti a pevnosti, VŠB-TU Ostrava

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jan Fuxa, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Fusek, Ph.D.prof. Ing. Jan Fuxa, CSc.doc. Ing. Radim Halama, Ph.D.Ing. Jaroslav Rojíček, Ph.D.