Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostika (D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D - Diagnostika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu Diagnostika je seznámit studenty strojního inženýrství s teorii a praxí měření, vlastnostmipřevodníků, základními snímači pro hlukovou a vibrační diagnostiku, s technikou měření hluku, vibrací a otáček,s diagnostikou kluzných a valivých ložisek, převodových agregátů a spalovacích motorů. Dalšími cíli je popsat základyvyvažování hřídelí, vyhodnocení provozních tvarů kmitů a modální analýzou strojních součástí a konstrukcí. Posledníoblastí je vyhodnocování životnostních testů strojů a zařízení.

Osnova

1. Vibrační a akustická diagnostika, speciální snímače, metody vyhodnocení signálů a cíle.2. Převodníky (postupná aproximace, sigma-delta a flash). Antialiasingové filtry.3. Snímače otáček pro diagnostiku. Optické sondy. Úhlové inkrementální snímače (encodery). Laserový snímač úhlovýchkmitů.4. Snímače vibrací (snímače pro rychlost a zrychlení) a dynamické síly. Piezoelektrické snímače. Laserové snímačevibrací. Kalibrace snímačů5. Měřící mikrofony. Sonda pro měření intenzity zvuku. Frekvenční váha typu A, B, C. Decibely. Zvukoměr. Kalibracepistonfony.6. Diagnostika válivých ložisek. Metody měření pro kontrolu kvality výroby a pro provozní diagnostiku. Frekvencevad a význam použití obálky signálu.7. Diagnostika rotorových systémů s kluznými ložisky. Proximity sond. Měření orbitů, úplná spektra, vibrace vybuzenéprůtokem maziva (whirl a whip)8. Diagnostika převodovek. Výpočet frekvence záběru. Planetové převodovky. Měření hluku, vibrací a chyby převodu.9. Diagnostika spalovacích motorů, měření rovnoměrnosti otáčení.10. Zařízení k měření frekvenčních charakteristik. Princip vibrátorů (shaker). Kladívko pro modální analýzu.11. Měření provozních tvarů kmitů a jejich využití k diagnostice mechanických struktur.12. Modální analýza mechanických struktur pro analýzu možných tvarů kmitů a jejich frekvenci.13. Vyhodnocení Wohlerových diagramů (stress-number).Vyhodnocení měření zátěžných spekter metodou stékajícího deště(rain flow). Uplatnění v predikci životnosti.

Literatura

TUMA, J. Diagnostika strojů. Skripta VŠB-TU Ostava, FS, 2009. ISBN 978-80-248-2116-0 .CROCKER, M. (Editor) Handbook of noise and vibration control. New York: Wiley, 2007. ISBN 978-0-471-39599-7 .RANDALL, R.B. State of the art in monitoring rotating machinery, Preceedings of ISMA 2002 – Volume IV, pp. 1457 – 1478.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Tůma, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Kulhánek, Ph.D.prof. Ing. Jiří Tůma, CSc.