Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vysokopecní vsázka (D-VV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu D-VV - Vysokopecní vsázka, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude umět formulovat :- základní principy výroby surového železa a vysokopecní výroby železa- perspektivy metalurgie- zavážení vysoké pece, rozdělování vsázky na sazebně

Osnova

Základní složky vysokopecní vsázky a požadavky na jejich jakost. Charakteristika jemnozrných materiálů. Železné rudy a jejich úprava. Chemické, mineralogické, fyzikální a metalurgické vlastnosti rudných surovin. Spékání železných rud. Homogenizace rud. Termodynamika a kinetika hoření paliva ve spékané vrstvě. Přestup tepla při spékání. Tepelné bilance procesu spékání. Množství, složení a vlastnosti plynné fáze. Možnosti snižování obsahu CO v aglom.spalinách. Vznik a vlastnosti aglom.taveniny. Peletizace jemnozrných materiálů. Teoretické základy sbalování. Vysokoteplotní zpevňování pelet. Fyzikálně-chemické děje při spékání a peletizaci. Zvláštní způsoby spékání a peletizace. Předredukované suroviny. Možnosti zpracování odpadů v aglomeračním a peletizačním procesu. Odstraňování škodlivých prvků.

Literatura

[1] Majerčák,Š. Vysokopecná vsádzka. SNTL Bratislava, 1986.[2] Brož,L. Teoretické základy výroby železa. SNTL/ALFA Praha, 1975.[3]Vegman,E.F. Metallurgija čuguna. Metallurgija Moskva, 1989.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ján Kret, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ján Kret, CSc.