Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové a informační systémy II (DAIS II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DAIS II - Databázové a informační systémy II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent předmětu zná standardní metodologie, metody a nástroje pro návrh databáze a vývoj informačních systémů,zejména fyzický návrh databáze a testování datové vrstvy, a dovede je použít v praxi při vývoji IS. Absolvent umípopsat problematiku rozšířených databázových technologií, jako jsou prostorová a full-textová rozšíření databázovýchsystémů, uložení a dotazování XML dat, distribuované a NoSQL databázové systémy.

Osnova

Přednášky:1. Úvod, úložiště dat, RAID2. Modelování dat a funkční analýza3. Fyzický návrh databáze I - plán vykonávání dotazu4. Fyzický návrh databáze II - fyzická implementace databázových systémů5. Fyzický návrh databáze III6. Komprimace v databázových systémech7. Datová vrstva IS - ORM, implementace a testování8. Prostorová data a jejich uložení a dotazování v SŘBD9. Distribuované SŘBD, NoSQL10. NoSQL, uložiště pro velká data11. Distribuované transakce, eventuální konzistence12. Integrace dat, ERP systémy13. Nativní XML databázeCvičení na počítačové učebně:1. Vypracování konceptuálního modelu pro zvolené zadání.2. Vypracování funkční analýzy pro zvolené zadání.3. Příklady použití fyzického návrhu databáze.4. Fyzický návrh pro zvolené zadání.5. Fyzický návrh pro zvolené zadání.6. Implementace datové vrstvy pro zvolené zadání.7. Implementace datové vrstvy pro zvolené zadání.8. Výkonností testování implementace, zhodnocení.9. Ukázky prostorového rozšíření SŘBD.10. Příklady použití distribuovaného SŘBD.11. Návrh distribuce dat pro zvolené zadání.12. Testování, zhodnocení výkonu.13. Ukázka nativní XML databáze.

Literatura

1. M. Krátký, R. Bača: Databázové systémy, Učební text pro databázové předměty na Katedře informatiky, VŠB-TU Ostrava.Dostupné na dbedu.cs.vsb.cz, 2014.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Michal Krátký, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Michal Krátký, Ph.D.Ing. Roman Meca