Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doprava a životní prostředí (DaŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DaŽP - Doprava a životní prostředí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače se základy dopravního stavitelství, s legislativou v oblasti dopravy a sdopady jednotlivých dopravních systémů (silniční a železniční doprava, letecká a vodní doprava) na životní prostředí.Podrobně je uvedena problematika snižování emisí u zážehových spalovacích motorů a oblast alternativních paliva pohonů automobilů.

Osnova

Osnova:1. Úloha dopravy ve státě a v Evropě. Druhy doprav, jejich úkoly a spolupráce. Druhy doprav a energetické výhody, ekonomická hlediska v dopravě.2. Silniční doprava (vývoj dopravní sítě na našem území, vývoj silniční sítě).3. Stavby silniční sítě (druhy vozovek, odvodnění silnic a dálnic, krajnice, přídavné pruhy, mosty, tunely, propusty, ekodukty). Parkoviště, zastávky a odstavné plochy. 4. Železniční doprava (vývoj železniční sítě, počátky železničního provozu na území ČR).5. Stavby železničních tratí a jejich konstrukční prvky. Železniční spodek. Železniční svršek. Stavby kolejových tratí MHD.6. Vliv železniční dopravy na životní prostředí.7. Vliv silniční dopravy na životní prostředí (vývoj přepravních objemů a výkonů v osobní a nákladní dopravě, početní stavy silničních motorových vozidel v ČR, vývoj stupně motorizace, spotřeba pohonných hmot). Legislativa v oblasti emisí u silničních motorových vozidel.8. Exhalace zážehových a vznětových spalovacích motorů a technické možnosti jejich snižování.9. Alternativní paliva a pohony.10.Výpočet emisí z provozu silničních motorových vozidel. Výpočet hluku ze silniční dopravy. 11.Zábor půdy - silniční a železniční síť v ČR. Posuzování koncepce dopravních sítí v České republice.12.Letecká doprava - legislativa, stavební řešení letišť a souvisejících objektů.13.Ochranná pásma letišť, letové okruhy letišť. Vliv letecké dopravy na životní prostředí.14.Vodní doprava - vodní cesty v České republice (současnost a výhled). Vliv vodní dopravy na životní prostředí.

Literatura

1. LAPČÍK, Vladimír. Oceňování antropogenních vlivů na životní prostředí. Ediční středisko VŠB-TU Ostrava, 1996.128 s.2. LAPČÍK, Vladimír. Výrobní technologie a jejich vliv na životní prostředí (monografie). VŠB-TU Ostrava. HGF,IEI, 2009. ISBN 978-80-248-2015-6 . 362 s. 3. LAPČÍK, Vladimír. Výrobní a environmentální technologie (skriptum). VŠB-TU Ostrava. HGF, 2008. 250 s. FRVŠ 2444/2008/F1/b.http://www.hgf.vsb.cz/oblasti/instituty-a-pracoviste/instituty/546/www/studijni-materialy

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vladimír Lapčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Lapčík, CSc.