Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doprava a zpracování surovin (DaZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DaZS - Doprava a zpracování surovin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V předmětu se posluchači seznámí s konkrétní problematikou dopravy a zpracování surovin určených pro energeticképrocesy. Jedná se dopravníky typických a speciálních provedení, např. pásových, hrabicových, korečkových atd. svazbou na volbu dopravních a skladovacích zařízení v souvislosti s mechanicko-fyzikálními vlastnostmi partikulárníchhmot a jejich uplatnění v dané části energetických podniků.

Osnova

1. Manipulace s materiálem a její význam. 2. Postavení a funkce dopravy a manipulace s materiálem v procesu výroby, oběhu a spotřeby. 3. Podstata a předmět systémového přístupu při projektování dopravních toků v energetice.4. Stanovení dopravní kapacity dopravních a manipulačních prostředků (dopravníky, dopravní vozíky). Skladovánímateriálu – volně ložený, skládky, zásobníky5. Mechanicko fyzikální a geometrické vlastnosti granulačních hmot, vliv na tok a průběhy tlaků. Princip přímočaréhosmykového stroje, výchozí rovnice, rotační smykový stroj, jiné konstrukce a principy. 6. Roscouv diagram, míra vlivu parciálních fyzikálních veličin na mechanicko-fyzikální vlastnosti sypkých hmot,provzdušňování7. Obecný model rozložení tlaku v sypkých hmotách, tradiční a moderní modely. Metoda podle Janssena, Rankina, Pascala,DEM.8. Rozdružování, strojní zařízení, procesy a modely, definice, popisy procesů, aplikace, technické důsledky 9. Stabilizace kontinuity toku hmot s proměnnými vlastnostmi, Jenikeho teorie hmotového toku, obecná rovnice třídění,segregace10. Výchozí dopravní zařízení v oblasti aplikované dopravy, konstruování dopravních cest a skladovacích zařízení11. Aplikace vlastností sypkých hmot při konstruování dopravních, procesních a skladovacích zařízení, obecná rovnicetřídění, provzdušňování granulačních hmot, obecná rovnice stlačování (Balšinova rovnice), briketování a peletkováníbiohmoty, konstrukce12. Drcení a mletí, obecná rovnice zdrobňování a její aplikace. Návrhu drtičů a mlýnů, kompaktace, granulace. Konstrukčníprincipy13. Kritéria volby optimalizovaného dopravního systému pro sypké hmoty z technického a ekonomického hlediska,14. Technické prostředky pro manipulaci s materiálem, jejich klasifikace, metody výběru.

Literatura

1. Zegzulka J.: Mechanika sypkých hmot, Laboratoř sypkých hmot, Ostrava 2004, ISBN 80-248-0699-1 2. Jasaň, V.: Teória a stavba dopravníkov. Alfa Bratislava, skriptum.3. Jasaň, V.: Teória dopravných a manipulačných zariadení. Alfa Bratislava, skriptum.4. Jasaň, V., Košábek, J.: Teória dopravných a manipulačných zariadení. Alfa Bratislava.5. Patrman, F.: Doprava v hutích. Ostrava, skriptum, 1978.6. Polák, J., Pavliska, J., Slíva, A.: Dopravní a manipulační zařízení I. VŠB – TUO, skriptum.7. Polák, J., Bailotti, K., Pavliska, J., Hrabovský, L.: Dopravní a manipulační zařízení II. VŠB – TUO, skriptum.8. Pavliska, J., Hrabovský, L.: Dopravní a manipulační zařízení IV. VŠB – TUO, skriptum.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Zegzulka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Aleš Slíva, Ph.D.