Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Databázové aplikace v geovědách (DBvGeoV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DBvGeoV - Databázové aplikace v geovědách, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se základním způsobem profesionálního uchování obecně geovědních dat v počítačovém prostředí - s databázemi.

Osnova

Přednášky:Definice základních pojmů. Úvod do teorie grafů. Úrovně organizace dat. Struktura dat. Struktura uložení. Formy organizace dat. Organizace dat v systémech řízení báze dat. Geologická data a jejich specifika. Prostorová složka dat. Dotazovací jazyky. Úvod do SQL. Příkaz Select.Cvičení:Způsoby uložení dat, počítačová reprezentace geologickcýh dat. Typy souborů a vazby mezi nimi. Režimy práce se systémem; dialog a program. Definice struktury databázového souboru a její změna. Naplnění databázového souboru a změny hodnot. Export dat do geovědních aplikací. Výrazy a funkce. Základní výstupní příkazy. Příkazy pro hromadnou manipulaci s daty. Interaktivní tvorba formátu obrazovky. Interaktivní tvorba výstupní sestavy. Nastavení parametrů databázového prostředí. Komplexní ukázka geologického databázového modelu.

Literatura

Homola, V.: Učební texty na školním serveru. Dostupné na http://homel.vsb.cz/~hom50. Web VŠB, Ostrava, 2007-2013.Hernandez, M. J.: Návrh databází. ISBN 8024709007. G rada Publishing, Praha, 2006.

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. PaedDr. Vladimír Homola, Ph.D.

Vyučující

Doc. PaedDr. Vladimír Homola, Ph.D.