Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dobývání znalostí z databází (DBZN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DBZN - Dobývání znalostí z databází, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s principem datových skladů a získají přehled o specializovaných nástrojích, založených nastrojovém učení, rozpoznávání vzorů v datech, statistických metodách a umělé inteligenci, které umožňují tzv. dolovánídat a OLAP analýzy. Nabyté vědomosti aktivně uplatní při práci se softwarem SAS Enterprise Miner.

Osnova

1.Knowledge Management – podstatné rysy, uplatnění ve firmě, rozbor pojmů data, informace znalosti , dělení organizací na základě typu znalostí, se kterými pracují. Fáze Managementu znalostí.2.Business Inteligence (BI) – vysvětlení pojmu, integrace podnikových procesů, integrace dat, integrace s okolím podniku. Architektura BI na příkladu zvolené organizace.3.Knowledge Discovery in Databases – vysvětlení pojmu, charakteristika jednotlivých etap.4.Podstata dolování dat, významné rysy, popis používaných metod. Struktura úlohy pro dolování dat na příkladu metodologie SEMMA.5.Datové kostky – uložení dat v OLAP systémech, databázová schémata, techniky užívané pro analýzu dat.6.Profesionální systémy pro dobývání znalostí z databází, příklad libovolné aplikace v praxi.7.Stručná charakteristika dobývání znalostí z nestrukturovaných dat – reprezentace dokumentu jako vektoru.8.Možnosti systémů pro vyhledávání v nestrukturovaných datech vzhledem ke schopnosti porozumění daného obsahu textu. 9.Využití UB-stromů pro vyhledávání v multidimenzionálním vektorovém prostoru.10.Podstata datového skladu, dvojí pojetí architektury, analýza základních rozdílů mezi provozními systémy a datovými sklady. Nástroje využívané při budování a provozování datového skladu. 11.Návrh databázového schématu datového skladu – tabulky faktů a dimenzí, časový faktor, granularita dat.12.Funkce metadat v datovém skladu, administrativní metadata, uživatelská metadata.

Literatura

1. FAYYAD M.U., PIATETSKY-SHAPIRO G., SMYTH P., UTHURUSAMY R. Advances in Knowledge Discovery and Data Mining,USA: AAAI Press, 1996, s. 611 ISBN 0-262-56097-6 2.I NMON W.H. Building the Data Warehouse, Third Edition, USA: Wiley Computer Publishing, 2002, s.412 ISBN 0-471-08130-2 3. Cook book Data Mining Using Enterprise Miner software: A Case Study Approach published by company SAS Institute, February 20004. Cook book Getting Started with Enterprise Miner Software, Version 4.0 published by company SAS Institute , July 20005. BERKA P. Dobývání znalostí z databází, Praha: ACADEMIA, 2003, s.366 ISBN 80-200-1062-9 6. PARR RUD O. Data Mining, Praha: Computer Press, 2001, s329 ISBN 80-7226-577-6

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Dagmar Létavková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dagmar Létavková, Ph.D.