Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňová evidence (DE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DE - Daňová evidence, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Vysvětlit základní princip, způsob vedení daňové evidence a odbornou terminologii.2. Popsat způsob vedení peněžního deníku a pomocných knih.3. Objasnit specifické postupy při vedení daňové evidence. 4. Řešit případové studie a testy.5. Vysvětlit postup při přechodu z daňové evidence na účetnictví podnikatelů.

Osnova

1.Vysvětlení základních pojmů ze živnostenského zákona (živnost, všeobecné a zvláštní podmínky provozování živnosti, rozdělení živností, živnostenské oprávnění a jeho rozsah, odpovědný zástupce, provozovna a další pojmy).2.Způsob vedení daňové evidence příjmů a výdajů fyzických osob- evidence příjmů a výdajů daňových,- evidence příjmů a výdajů nedaňových,- specifické případy evidence u neplátců DPH a plátců DPH.3.Vedení pomocných knih - kniha pohledávek a závazků,- kniha (karty) dlouhodobého nehmotného majetku,- kniha (karty) dlouhodobého hmotného majetku,- kniha (operativní evidence) drobného majetku,- kniha zásob (skladové karty),- kniha evidence jízd,- karty rezerv a časového rozlišení,- kniha pro evidenci cenin,- kniha (karty) pro evidenci finančního majetku,- a další pomocné knihy. 4.Postup při uzavírání evidence a pomocných knih na konci zdaňovacího období- uzávěrková úprava příjmů daňových,- uzávěrková úprava výdajů daňových.5.Sestavení výkazů v daňové evidenci- výkaz o majetku a závazcích,- výkaz o příjmech a výdajích.6.Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob.7.Význam a tvorba interních směrnic.8.Postup při přechodu z daňové evidence na účetnictví podnikatelů.9.A další aktuální daňová problematika.

Literatura

HAKALOVÁ, Jana a Yvetta PŠENKOVÁ. Daňová evidence. 1 vyd. VŠB-TU Ostrava, 2008. 104 s. ISBN 978-80- 248-1798-9.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jana Hakalová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Hakalová, Ph.D.Ing. Yvetta Pšenková, Ph.D.Ing. Regína Střílkováprof. Ing. Jan Široký, CSc.