Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie (DEMOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DEMOG - Demografie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je rozšíření poznatků o obyvatelstvu ve vztahu k analýze jeho reprodukčního procesu a vnějších podmíněností populačního vývoje. Student si doplní základní poznatky o demografické rozvinutosti České republiky a jejím postavení v okolním světovém demografickém prostředí. Rovněž si při cvičeních prohloubí svoje dovednosti při používání PC, kde bude pracovat pod systémem Windows v prostředí tabulkového procesoru Excel.

Osnova

1. Místo demografie v procesu poznáváníSeznámení s demografií jako vědním oborem, podněty osobností populačních a ekonomických věd, mezinárodní pozadí demografického zájmu.2. Demografické události a přístupy k jejich zjišťováníZákladní zdroje statistického popisu demografických událostí, sčítání lidu v České republice a mezinárodní censy.3. Základní prostředky demografické analýzyObecná pravidla zpracování demografických dat, význam času v demografické analýze, struktura obyvatelstva podle pohlaví a věku.4. Analytické postupy při studiu demografické reprodukceÚmrtnost a nemocnost, proces plodnosti a její charakteristické znaky, sňatečnost a zánik manželství, celkové charakteristiky přirozené reprodukce, populační odhady a projekce.5. Širší podmíněnosti populačního vývojeStrukturální znaky obyvatelstva a jeho chování, prostorové znaky obyvatelstva a populační vývoj6. Demografie zemí světaPopulační teorie a populační politika, vývoj světové populace, postavení ČR v demografickém vývoji světa.

Literatura

1. Šotkovský, I. (2013). Demografie: teorie a praxe v regionálních souvislostech, SOET, vol. 6. Ostrava: VŠB-TUOstrava

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.