Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie (DEMOGR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DEMOGR - Demografie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základní orientace v terminologii a demografických ukazatelích, nabytí znalostí o demografické rozvinutostiČeské republiky a jejím postavení v okolním evropském a světovém demografickém prostředí. Rozšíření poznatků oobyvatelstvu ve vztahu k analýze jeho reprodukčního procesu a vnějších podmíněností populačního vývoje. Získánípřehledu o současné a minulé demografické situaci u nás i ve světě a o možném budoucím populačním vývoji ČR a světa.Pochopení důsledků demografických procesů pro sociální politiku a sociální práci.

Osnova

1. Místo demografie v procesu poznáváníObjekt a předmět demografie, historický odkaz demografie a její současnost, mezinárodní spolupráce a demografickáperiodika.2. Demografické události a přístupy k jejich zjišťováníDatové zdroje demografických jevů, sčítání lidu, jeho historie a podstata, definice demografických událostí.3. Základní prostředky demografické analýzyObecná pravidla zpracování demografických dat, význam času v demografické analýze, struktura obyvatelstva podlepohlaví a věku.4. Analytické postupy při studiu demografické reprodukceÚmrtnost a nemocnost, plodnost a její charakteristické znaky, sňatečnost a zánik manželství, celkové charakteristikypřirozené reprodukce, populační odhady a projekce.5. Širší podmíněnosti populačního vývojeStrukturální znaky obyvatelstva a jeho demografické chování, prostorové znaky obyvatelstva a populační vývoj (rozmístěníobyvatelstva, sídelní hierarchie a migrační chování).6. Zákonitosti demografické reprodukce a demografie zemí světaPopulační teorie a politika, vývoj světové populace, postavení České republiky v demografickém vývoji světa.

Literatura

ŠOTKOVSKÝ, I. (2013). Demografie: teorie a praxe v regionálních souvislostech. SOET, vol. 6, Ostrava: VŠB-TU Ostrava.

Požadavky

Žádné

Garant

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ivan Šotkovský, Ph.D.