Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Důlní geologie a výpočet zásob (DGVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DGVZ - Důlní geologie a výpočet zásob, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybavit posluchače znalostmi, které mu umožní pochopit obsahovou náplň předmětu tak, aby byl schopen je aplikovat v praktických činnostech. Absolvent rovněž získá schopnost částečně analyzovat, kategorizovat a klasifikovat hlavní požadavky vyplývající z oblasti důlní geologie ložisek nerostných surovin a výpočtů zásob pro geologickou práci.

Osnova

Lidská společnost a ložiska nerostných surovin. Ložisko jako objekt geologického průzkumu, a těžby, informace o ložiscích a otázky jejich zpracovávání a vyhodnocování. Průzkum ložisek nerostných surovin, jeho projektování a řízení v různých etapách osvojení ložiska. Geologicko-technická dokumentace a vzorkování ložisek nerostných surovin. Teorie zásob ložisek nerostných surovin a jejich klasifikace. Otázky stanovování podmínek využitelnosti zásob a jejich význam pro odvozování zásob, jejich evidenci a bilanci. Význam a vztahy geologických modelů ložisek. Hospodaření se zásobami ložisek nerostných surovin a procesu průzkumu ložisek, jejich otvírky, těžby a likvidace. Koncepce horního práva a jeho význam pro vedení průzkumu a těžby ložisek nerostných surovin.

Literatura

Sivek, M.: Zásoby ložisek nerostů. Ostrava: VŠB – Technická univerzita, 2006. 174 s. + CD-ROM. Peters W.C.: Exploration and mining geology. 2nd edn., John Wiley, New York, 1987.Nieć M.: Geologia kopalniana. Warszawa, Wydawnictwa geologiczne, 1982, 488 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Martin Sivek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Martin Sivek, CSc.doc. RNDr. František Staněk, Ph.D.