Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopravní inženýrství (DIn)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DIn - Dopravní inženýrství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent umí získat, analyzovat a využít údaje o pohybu jednotlivého vozidla i dopravního proudu na pozemní komunikaci.Predikuje vývoj dopravy a dělby přepravní práce v území, navrhuje a posuzuje vhodnost dopravních vazeb a jejichstávající a předpokládané kapacity.Navrhne či posoudí prostředky a metody organizace, regulace a řízení dopravy v území s ohledem na efektivnost dopravníchsystémů a minimalizaci vlivů na životní prostředí.

Osnova

Předmět obsahuje teoretické poznatky o teorii pohybu jednotlivého vozidla i dopravního proudu, ze kterých vycházíprincipy projektování komunikací a křižovatek, případně dalších dopravních zařízení pro statickou i dynamickousložku dopravy. Využívá znalostí prognostických metod pro posouzení mezioblastních dopravních vazeb v území. Pracuje s prostředky a metody organizace, regulace a řízení dopravy. Pozornost je zaměřena na dělbu práce jednotlivýchdruhů doprav a hodnocení efektivnosti dopravních systémů.

Literatura

Medelská, Jirava , Nop, Rojan: Dopravné inžinierstvo. Alfa Bratislava, 1991Rojan, Slabý, Dlouhá, Pipková: Městské komunikace. ČVUT Praha 1997Dlouhá, Rojan, Slabý: Městské komunikace. ČVUT Praha, 1997Pipková, Dlouhá, Jirava, Slabý: Pozemní komunikace 10 - Dopravní inženýrství. ČVUT Praha, 1995Jírava P., Slabý P.: Pozemní komunikace - dopravní inženýrství. ČVUT Praha, 1997 Novák V. a kol.: HCM 1985 - komentovaný překlad. VUT Brno, ÚSH Praha, 1990 Schlosser T.: Inteligentné dopravné systémy. Bratislava, Jaga 2001Kočárková D., Slabý P., Kocourek J., Jacura M.: Základy dopravního inženýrství. ČVUT Praha, 2004Kalašová A., Paľo J.: Dopravné inžinierstvo. ŽU Źilina 2003Kalašová A., Faith P., Paľo J.: Dopravné inžinierstvo I. ŽU Źilina 2006

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vladislav Křivda, Ph.D.doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D.