Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dobývání ložisek II (DL II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DL II - Dobývání ložisek II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

AnotaceCílem předmětu je seznámit posluchače se současnými trendy surovinové politiky v ČR a ve světě při těžbě lomovýmzpůsobem. Způsoby otvírky a exploatace ložisek uhelných, rudných, stavebních nerostných surovin, použitou technikou a technologií v procesech dobývání, dopravy a zakládání, těžbě z vody, blokové těžbě surovin, odvodňování lomů, doprovodnými procesy a v neposlední řadě se zahlazením důsledků lomové činnosti na krajinné prostředí.Student se naučí klasifikovat základní typy organizačních struktur předmětu Dobývání ložisek II a identifikovatjejich silné a slabé stránky. Cílem je definovat a reproduktovat fakta, interpretovat poznané informace v novýchsituacích a navzájem je srovnávat.magistři:Následně se studenti naučí analyzovat informace, vzájemně je propojovat, seřazovat dle důležitostí a využívat přiexperimentech a syntéze s cílem konkrétního doporučení.

Osnova

Osnova přednášek:1. Činitelé ovlivňující volbu dobývací metody.2. Technologie dobývání cyklicky pracujícími rýpadly.3. Technologie dobývání korečkovými rýpadly.4. Technologie dobývání kolesovými rýpadly.5. Příčný a podélný přesun nadložních hmot.6. Základní pravidla pro zakládání výsypek a odvalů.7. Technologie rozpojování a dobývání soudržných hornin..8. Technologie dobývání nesoudržných hornin.9. Hrubá a ušlechtilá kamenická výroba.10. Základní charakteristika dobývací metody stěnování 11. Způsoby dobývání mocných uhelných slojí v lávkách.12. Moderní vybavení stěnových porubů.13. Dobývání uhelných ložisek v obtížných báňsko-geologických podmínkách.14. Dobývání ložisek rudných, nerudných a uranových.15. Netradiční způsoby hlubinného dobývání ložisek.

Literatura

Grygárek,J., Kryl,V. a kol.: Základy hornictví, skripta IHI VŠB – TU Ostrava, Ostrava 1999, ISBN 80-7078-693-2, 216 s.Kryl,V. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, skripta ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 1997, ISBN 80-7078-396-6 , 282 s.SCHELLONG,L.,ŠEVČÍK,A.:Technologie a technická zařízení dobývání v porubech hlubinných dolů. Skripta VŠB-TU Ostrava2008, 131 s., ISBN 978-80-248-1687-6 Klimecký,O. a kol.: Lomové dobývání ložisek II., učebnice SNTL Praha, Praha 1988, 288

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.Ing. Martin Hummel, Ph.D.Ing. Josef Chovanec, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.Ing. Jaroslava Koudelková, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.Ing. Miroslav Seidl, Ph.D.doc. Ing. Pavel Zapletal, Ph.D.Ing. Václav Zubíček, Ph.D.