Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Důlní měřictví I (DM I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DM I - Důlní měřictví I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání základních informací o metodách využívaných v důlním měřictví a o zásadách zpracovánímapové dokumentace na dolech.

Osnova

Přednášky:1. Rozdělení a obsah důlních bodových polí, stabilizace a signalizace bodů2. Důlní polygonové pořady, jejich rozdělení, charakteristika, příčná a podélná odchylka3. Měření úhlů a délek4. Měření přirozených směrů (princip gyroskopu, metody měření)5. Připojovací a usměrňovací měření vodorovným nebo úklonným důlním dílem, přesnost měření6. Připojovací a usměrňovací měření jednou jámou dvěma olovnicemi, přesnost směru promítnuté strany, promítáníbodů olovnicí, kyvy olovnicí, 7. Připojovací a usměrňovací měření dvěma jámami s jednou olovnicí, jeho přesnost8. Připojovací a usměrňovací měření bodem směrem, gyroteodolitové připojovací a usměrňovací měření, jeho přesnost9. Optické promítání bodů z povrchu do podzemí10. Výšková měření v dole, geometrická nivelace, trigonometrické měření výšek, trigonometrická nivelace11. Hloubkové měření ocelovým pásmem, hloubkové měření pomocí elektrooptického dálkoměru12. Vytyčení směru, vytyčení úklonu, prodloužení přímky, vytyčení mezibodu přímky13. Vytyčení oblouku v dole14. Prorážkové pořady15. Určování plošného obsahu ložiska, mocnost ložiska, výpočet objemůCvičení:1. Důlní značky a konstrukce základní důlní mapy.2. Kresba základní důlní mapy.3. Zaměření důlního polygonového pořadu v měřické chodbě s přesným měřením délek.4. Zpracování zápisníku a výpočet polygonového pořadu.5. Hloubkové měření v šachtici a jeho výpočet.6. Zaměření kompasového pořadu v měřické chodbě.7. Výpočet magnetické deklinace.8. Určení středů kyvů olovnic v šachtici.9. Připojovací a usměrňovací měření v šachtici.10. Projekt prorážky.11.Vytyčení oblouku v dole.

Literatura

Kubečka, E. : Geodézie a důlní měřictví, VŠB – TU Ostrava 1992Kubečka, E. : Vybrané kapitoly z důlního měřictví, VŠB – TU Ostrava 1996Neset, K. : Důlní měřictví I, SNTL Praha 1966Neset, K. : Důlní měřictví II, SNTL Praha 1967Vyhláška ČBÚ č. 435/1992 ve znění vyhlášky č. 158/1997 o důlně měřické činnosti a některých činnostech prováděných hornickým způsobem, Ostrava Montanex 1997.Kubečka, E. Vybrané kapitoly z důlního měřictví, VŠB-TU Ostrava 2002, http://igdm.vsb.cz

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Pavel Černota, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Černota, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.Ing. Jitka Mučková, Ph.D.Ing. Miroslav Novosad, Ph.D.Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D.