Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Důlní mapování (DMap)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DMap - Důlní mapování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zabývá problematikou tvorby, doplňování a uchovávání důlních map. Absolvováním předmětu získají studentischopnost číst v důlních mapách a též tyto mapy vytvářet.

Osnova

1. Základní důlní mapa. Její význam z hlediska technického a právního.Vyhláška ČBÚ č.435/1992 Sb.2. Geodetické a kartografické základy důlních map. Hornický obsah ZDM.3. Důlní polohová a výšková bodová pole.4. Odpovědnost za vedení důlní mapové dokumentace. Hlavní důlní měřič. Důlní měřič.5. Jazyk důlních map. Mapová generalizace a smluvené značky.6. Klasifikace důlních map a požadavky na jejich vyhodnocení.7. Listoklad důlních map. 8. Zásady vyhotovování ZDM na hlubinném dole. Měřítko důlních map.9. Zásady vyhotovování ZDM na povrchovém dole.10. Výpočetní práce při vyhotovování ZDM.11. Mapové značky, řezy, profily.12. Dobývací prostor. Výpočet ploch a objemů.cvičení:1. Souřadnicové soustavy používané v důlním měřictví. Transformace souřadnic.2. Ukázky vzorů důlních map.3. Vyhotovení podnikového kladu listů ZDM a jejich značení.4. Dobývací prostor. Jeho význam. Výpočet plochy dobývacího prostoru.5. Vyhotovení výseku ZDM podle naměřených údajů.6. Vyhotovení profilů a řezů.7. Hornický obsah ZDM. Klasifikace důlních map.8. Klasické a moderní způsoby vyhotovování důlních map.9. Mapování rudných bloků – jejich geometrie a zrudnění.10. Konstrukce axonometrické mapy.11. Měřické práce nutné při vyhotovení ZDM.

Literatura

Vyhláška ČBÚ č. 435/1992 Sb.Vzory důlních map pro povrchové nerudné doly. Ústav pro výzkum rud, Praha 1993.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Václav Mikulenka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Černota, Ph.D.Ing. Václav Mikulenka, Ph.D.Ing. Jitka Mučková, Ph.D.Ing. Miroslav Novosad, Ph.D.