Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostické metody v medicíně (DMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DMM - Diagnostické metody v medicíně, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je orientace studentů v diagnostických metodách používaných v medicíně.Předmět představuje propojení mezi čistě biologicky zaměřenou výukou - lékařská propedeutika a technicky zaměřenýmipředměty. Studenti získávají přehledné poznatky o obecné a systémové diagnostice v biomedicíně. Předmět zapadásvou náplní do zaměření měřicí a řídicí technika v biomedicíně. Získané vědomosti a dovednosti v tomto předmětua celého zaměření vytváří základní předpoklad znalostí biomedicínckého inženýrství.Předmět představuje propojení mezi čistě biologicky zaměřenou výukou - lékařská propedeutika a technicky zaměřenýmipředměty. Studenti získávají přehledné poznatky o obecné a systémové diagnostice v biomedicíně. Předmět zapadásvou náplní do zaměření měřicí a řídicí technika v biomedicíně. Získané vědomosti a dovednosti v tomto předmětua celého zaměření vytváří základní předpoklad znalostí biomedicínckého inženýrství.

Osnova

Přednášky:Úvod do problematiky, základní pojmy a principy.Biochemické vyšetřovací metody.Cytologické a histologické diagnostické metody.Genetické a imunologické diagnostické metody.Elektrofyziologické a rentgenologické d.m.D.m. zaměřené na nervovou soustavu a smyslové orgány.D.m. v endokrinologii - hormony a žlázy s vnitřní sekrecí.D.m. v kardiologii.D.m. zaměřené na dýchací orgány.D.m. v gastroenterologii.D.m. zaměřené na urogenitální soustavu.Hematologické d.m.D.m. v onkologii.Zdravotnická technika užívaná v terapii.Cvičení:Regulace živých soustav.Matematické úlohy v genetice.test průběžné kontroly.Farmakologie - základní pojmy.Laboratoře:Biochemické vyšetřovací metody.Procvičování probrané látky.Zpracování preparátu, mikroskopie.První seznámení s EKG.Elektroencefalografie.Elektrokardiografie.D.m. zaměřené na dýchací orgány.Procvičování probrané látky.Návštěva endoskopického pracoviště.Návštěva hematologické laboratoře.D.m. v onkologii.Procvičování probrané látky.

Literatura

Vilém Novák, Martin Augustýnek, Iveta Bryjová a Barbora Hrvolová: Diagnostické metody v medicíně, VŠB - TU Ostrava,2013. ISBN 978-80-248-3101-5 Leoš Navrátil, Josef Rosina, Medicínská biofyzika, GRADA publishiing 2005

Požadavky

Žádné

Garant

MUDr. Vilém Novák

Vyučující

MUDr. Vilém Novák