Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopravní a manipulační zařízení (DMZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DMZ - Dopravní a manipulační zařízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnout základní principy funkce běžně používaných dopravních zařízení a prostředků a manipulační techniky. Seznámitse základy jejich konstrukce a technologických výpočtů. Součástí výuky je rovněž seznámení s dopravovanými materiály,jejich tříděním, vlastnostmi a skladováním.

Osnova

1. Rozdělení dopravovaných materiálů. Mechanické vlastnosti materiálů. Rozdělení dopravy. Výpočet dopravního výkonu.2. Základní pohybová rovnice. Systémy přenosu tažných sil. Určování tažných sil v nekonečném tažném prvku.3.Tažné prvky. Pásový dopravník, princip, rozdělení a hlavní části. Technologické příslušenství pásového dopravníku.Základy teorie a výpočtu pásového dopravníku. Lanopásový dopravník.4. Konstrukce zásobníků. Uzávěry zásobníků a podavače.5. Korečkový dopravník. Základy výpočtu řetězových dopravníků. Článkový dopravník. Základy výpočtu řetězových dopravníků.6. Hřeblový dopravník. Základy výpočtu řetězových dopravníků. Redler. Základy výpočtu řetězových dopravníků.7. Vibrační dopravník. Šnekový dopravník.8. Doprava vlastní tíhou. Poháněné válečkové tratě.9. Hydraulická doprava. Pneumatická doprava.10. Konstrukce a základní výpočet kolejové trati. Kolejová vozidla. Vozidla na pneumatikách.11. Stanovení jízdních odporů kolejových vozidel. Základy trakčních výpočtů.12. Doprava lanem. Vrátky a poháněcí stanice s třecím kotoučem. Visutá lanová dráha.13. Zdvihadla jednoduchá. Rozdělení jeřábů. Hlavní části jeřábů. Výpočet zdvihacích a pojezdových mechanismů.12. Výtahy. Těžní zařízení.

Literatura

Polák,J.,Pavliska,J.,Slíva,A.:Dopravní a manipulační zařízení I.ES VŠB-TUO,2001Polák,J.,Bailotti,K.,Pavliska,J.,Hrabovský,L.:Dopravní a manipulační zařízení II. ES VŠB-TUO, 2003Polák,J., Slíva,A.: Dopravní a manipulační zařízení III. ES VŠB-TUO, 2005 Pavliska,J.,Hrabovský,L.:Dopravní a manipulační zařízení IV. ES VŠB-TUO, 2004

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Robert Brázda, Ph.D.

Vyučující

Ing. Robert Brázda, Ph.D.doc. Ing. Leopold Hrabovský, Ph.D.Ing. Jan Nečas, Ph.D.