Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny národního a světového hospodářství (DNSH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DNSH - Dějiny národního a světového hospodářství, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- hlubší orientace ve vývoji ekonomické teorie a světového hospodářství,- rozšíření znalostí ve vývoji ceského hospodářství,- základní znalosti a vývoji ekonomických systémů s důrazem na pochopení role jednotlivých teritoriálních subsystémů(Evropa, Asie, Amerika, Afrika) pro genezi soudobé světové ekonomické soustavy,- orientace v problematice světového hospodářství.

Osnova

Studium je zaměřeno na poznání vývoje ekonomických systémů, které se formovaly ve světovém hospodářství. Důraz je přitom kladen na pochopení role jednotlivých teritoriálních subsystémů (Evropa, Asie, Amerika, Afrika) pro genezi soudobé světové ekonomické soustavy. Hlavní pozornost je věnována vývoji od industriální revoluce konce 18. století jako počátku soudobé převládající kulturně civilizační formy života. Výchozím bodem formování světového hospodářství je vznik regionu v předindustriálním období. Dále je sledováno obdobné formování koloniální soustavy jako první historické formy světového hospodářství.Jde o stanovení její rané fáze (15.-18. stol.), vrcholné fáze (19. stol.) a rozpad ve 20. století. Zde jsou sledovány faktory vedoucí k postupné přeměně stavu světové ekonomiky na prahu 21. století. Nedílnou součástí analýzy uvedeného vývoje je i diskuse o významu jednotlivých etap vývoje historického ekonomického procesu pro vývoj ekonomického myšlení a teorii. Součástí studia je i pozornost věnovaná vývoji českého národního hospodářství.V zásadě jde o charakteristiku všech momentů vývoje české ekonomiky:- česká ekonomika ve středověku jako součást evropského hospodářství,- tereziánské a josefiánské reformy jako předzvěst industrializace,- zformování českého hospodářství jako součásti habsburské monarchie,- vývoj mezi světovými válkami,- ekonomický vývoj od 2. světové války do roku 1990.

Literatura

Hoffmann, F.: České město ve středověku. Praha. Panorama 1992.Hoch, K.: Čechy na prahu moderního hospodářství. Praha. Nakladatelství A. Neubert 1936.Kolektiv autorů: Přehled hospodářského vývoje Československa v letech 1918-1945. Praha. NPL 1963. VI. upravené vydání.Mendl, B.: Hospodářský vývoj Evropy. Praha. Státní nakladatelství 1931.Purš, J.: Průmyslová revoluce. Praha. Academia 1978.Roubík, F.: Z českých hospodářských dějin. Přehled vývoje českého průmyslu, obchodu, měny a dopravy. Praha. Státní nakladatelství 1948.Varadzin, F. a kol.: Ekonomický rozvoj a růst. Praha. Professional Publishing 2004.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. PhDr. František Varadzin, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. František Varadzin, CSc.