Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Denní osvětlení a proslunění budov (DOaP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DOaP - Denní osvětlení a proslunění budov, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti si prohloubí odborné znalosti a dovednosti z oblasti denního osvětlení a proslunění budov. Po absolvovánípředmětu student dokáže řešit základní úlohy a provádět posudky denního osvětlení a proslunění budov, stanovitvliv zastínění novostavby na stávající zástavbu. Student se seznámí s jednoduchými grafickými metodami výpočtui se složitějšími simulačními programy (WDLS, SunLis).

Osnova

1. Sluneční záření a denní světlo. Člověk a denní světlo. Fotometrické veličiny2. Denní osvětlení budov - funkční požadavky, grafické metody výpočtu3.-4. Denní osvětlení pracovního prostředí, výpočet a posouzení (software WDLS)5.-6. Denní osvětlení obytných budov, vliv zastínění na stávající zástavbu (software WDLS)7. Denní osvětlení škol a průmyslových budov. Návrh denního a sdruženého osvětlení8. Systémy denního osvětlení budov - pasivní a aktivní9. Měření denního osvětlení10. Proslunění a oslunění – základní pojmy a funkční požadavky11.-12. Proslunění obytných budov, vliv zastínění na stávající zástavbu (software SunLis)13.-14. Oslunění venkovních zařízení a pozemků. Kontrola slunečního záření (software SunLis, SketchUp)

Literatura

RYBÁR, P. a kol. Denní osvětlení a oslunění budov. 1. vyd., Brno, ERA, 2002.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marcela Černíkovádoc. Ing. Iveta Skotnicová, Ph.D.