Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopravníky (Dop)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Dop - Dopravníky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem výuky je jednak prohloubit znalosti z oblasti výpočtů a přístupu ke konstruování typických a speciálníchprovedení dopravníků, např. pásových, hrabicových, korečkových atd. Dále je ve výuce kladen důraz na studium novýchvybraných konstrukcí, nebo inovovaných typů úspěšných dopravníků na trhu Evropské unie splňující náročná kritériakladená na efektivitu provozu, ekologii, bezpečnost a ergonometrii konstrukce. Ve cvičeních je preferována práces PC, posluchači samostatně vypracovávají celkovou rešeršní studii vybraného typu dopravníku většinou z EU, včetněpatentních nároků a vědecké publikační rešerše. Posluchač získá dostatek informací a návyků pro samostatnou tvůrčí práci s informacemi v oboru. Cílem předmětu je vybavit posluchače dostatkeminformací pro volbu, návrh a konstruování dopravníků podle zásad logistiky.

Osnova

1. Rozdělení dopravníků, kritéria volby. Aplikace dopravníků, ekonomická výhodnost 2. Pásový dopravník, přenos síly z pohonu na pás, součinitel tření mezi bubnem a pásem, možnosti jeho zvyšování3. Jedno, dvou a vícebubnové pohony, parciální pohony4. Konstrukce poháněcí stanice pásového dopravníku, napínání pásového dopravníku, kritéria volby5. Neustálené režimy pohybu pásového dopravníku, rozběh, doběh. Neustálené režimy pohybu pásového dopravníku, podélnéa příčné kmitání6. Speciální pásové dopravníky, s ocelovým a drátěným pásem. Sendvičové dopravníky, montážní pásové dopravníky,lanopásový dopravník7. Nosná konstrukce pásového dopravníku, dopravní pás a jeho spojování, plížení dopravního pásu8. Řetězové dopravníky, konstrukce řetězu, výpočet řetězu, kmitání, rozběh a doběh9. Článkový dopravník, konstrukce článků, aplikace. Hřeblový dopravník, konstrukční řešení, výpočet, aplikace.Redlery, konstrukce, výpočet vodorovného Adleru10. Aplikace redlerů, výpočet svislého redleru, konstrukční příklady. Závěsné dopravníky, typy závěsů, konstrukcepohybového ústrojí11. Výpočet závěsných dopravníků, oblouk, výpočet, aplikace. Výpočet typických úchopných prostředků pro závěsnédopravníky, výpočet12. Korečkové elevátory, poháněcí a napínací stanice, eliminace kmitání - konstrukční prostředky. Korečkové elevátory,uchycení korečků k unášecímu orgánu, typy unášecích orgánů, netypické konstrukce korečkových elevátorů13. Korečkové elevátory, požadavky na vysypávání, kritéria hodnocení, poháněcí a napínací stanice. Typická nasazeníkorečkových elevátorů, technologické aplikace. Vibrační dopravníky, typy dopravníků, typy pohonů, konstrukce. Kinematikaa dynamika vibrační dopravy, základy výpočtu14. Šnekový dopravník, konstrukce, typické aplikace, provedení šneku a šnekovnice, opatření k eliminaci abrazivity.Šnekový dopravník, základní výpočet. Válečkový dopravník gravitační, konstrukce tratí, konstrukce obslužných zařízení,konstrukce válečků. Válečkový dopravník gravitační, základní výpočet. Válečkový dopravník poháněný, konstrukčníprovedení, typické aplikace dopravníku. Válečkový dopravník poháněný, základní výpočet, princip teorie

Literatura

Jasaň, V.: Teória a stavba dopravníkov. Alfa Bratislava, skriptum.Jasaň, V.: Teória dopravných a manipulačných zariadení. Alfa Bratislava, skriptum.Jasaň, V., Košábek, J.: Teória dopravných a manipulačných zariadení. Alfa Bratislava.Patrman, F.: Doprava v hutích. Ostrava, skriptum, 1978.Polák, J., Pavliska, J., Slíva, A.: Dopravní a manipulační zařízení I. VŠB – TUO, skriptum.Polák, J., Bailotti, K., Pavliska, J., Hrabovský, L.: Dopravní a manipulační zařízení II. VŠB – TUO, skriptum.Pavliska, J., Hrabovský, L.: Dopravní a manipulační zařízení IV. VŠB – TUO, skriptum.Hrabovský, L.: Strmá a svislá doprava pásovými dopravníky I., II., VŠB-TUO, OstravaČasopisy – Schüttgut, Bulk-Solids-Handling, Powder handling and Processing, Logistika a další.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Zegzulka, CSc.

Vyučující

Ing. Robert Brázda, Ph.D.Ing. Jan Nečas, Ph.D.prof. Ing. Jiří Zegzulka, CSc.