Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Doprava kapalin (DopKa)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DopKa - Doprava kapalin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají znalosti potřebné pro uživatele čerpací techniky, kteří se zabývají výběrem, instalací a provozovánímčerpadel a čerpacích systémů, a získají odpovědi na četné specifické otázky týkající se dopravy a čerpání kapalin.

Osnova

Předmět navazuje na znalosti z Mechaniky tekutin. Studenti se seznámí podrobněji se zásadami grafického a početníhořešení jednoduchého a složeného potrubí. Získají nové poznatky o analýze průtoku ve větvených a okruhovaných sítích.Pozornost je rovněž věnována práci čerpadla v hydraulickém systému a regulaci hydro dopravního systému. Osnova přednášek1. Čerpací systémy: uspořádání, okrajové podmínky, parametry, určení měrné energie potřebné na dopravu kapalin.2. Proudění vazké kapaliny v potrubí, tlakové ztráty při laminárním a turbulentním proudění v potrubí 3. Hydraulický výpočet jednoduchého potrubí, základy grafického řešení, charakteristika systému, určení závislostisoučinitele tření na Reynoldsovým čísle a drsnosti.4. Charakteristika potrubí spojených sériově a paralelně.5. Potrubí s odběrem, gravitační potrubí, charakteristika uzavřené a otevřené soustavy. 6. Rozdělení čerpadel podle principu přeměny energie. Klasifikace a třídění podle specifických otáček, hydrostatickáčerpadla, princip činnosti, parametry, vlastnosti, charakteristiky, oblast použití. 7. Hydrodynamická čerpadla, princip činnosti, parametry, vlastnosti, charakteristiky, základní konstrukce, použití.8. Hydrodynamická čerpadla v hydro dopravním systému, provozní bod čerpacího systému, výkonové parametry čerpadla,volba čerpadla pro danou konkrétní instalaci. 9. Čerpadlo v paralelním a sériovém zapojení, změna provozního bodu, určení výkonových parametrů. 10. Regulace výkonových parametrů čerpadla, regulace škrcením na výtlaku, regulace obtokem, zmenšení výstupníhoprůměru oběžného kola, regulace změnou otáček. 11. Kavitace v čerpadle, kavitační charakteristiky, určení dovolené sací výšky. 12. Potrubní sítě, analýza průtoku ve větvených sítích a okruhovaných sítích.13. Nestacionární režim proudění a ochrana proti rázu v potrubí. 14. Trysky, výtok kapaliny otvorem, kompaktní a roztříštěný proud.

Literatura

BLÁHA, J., BRADA, K: Příručka čerpací techniky. Praha: Vydavatelství ČVUT, 1997. 289 s.ISBN 80-01-01626-9 DRÁBKOVÁ, S. a kolektiv: Mechanika tekutin, E-learning systém FS VŠB, dostupné na http://www.338.vsb.cz/studium9a.htmNOSKIEVIČ, J. a kol. Mechanika tekutin. Praha: SNTL, 1987. 356 s.http://www.fs.vsb.cz/fakulta/kat/338/programy.htm

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Sylva Drábková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Sylva Drábková, Ph.D.Ing. Jana Jablonská, Ph.D.