Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny přírodních a montánních věd (DPMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DPMV - Dějiny přírodních a montánních věd, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je studenty seznámit s historií vzniku a vývoje přírodních a montánních věd od prvopočátků až posoučasnost. Studenti získají základní znalosti o historii vývoje člověka a jeho vztahu k přírodě. Předmět je zaměřenzejména na problematiku vztahu člověka k nerostnému bohatství, jeho těžbě, zpracování a využití, které rozhodujícímzpůsobem formovaly vývoj celé lidské společnosti. Studenti získají přehled o jednotlivých etapách vývoje člověkaa jeho vlivu na formování přírodních a montánních věd, dokáží je popsat, charakterizovat a metodou vzájemného srovnáníposoudit jejich význam pro rozvoj společnosti. Na praktických příkladech se naučí ilustrovat a vysvětlit významhornictví pro rozvoj i ostatních oborů lidské činnosti bezprostředně či méně spojených s hornictvím. Naučí se aplikovatsvé získané teoretické znalosti a zkušenosti při prezentaci zadané seminární práce v rámci cvičení, jejíž součástíje i diskuze na dané téma, jejímž cílem je naučit se obhájit zvolené postupy práce a formy řešení zadaného úkolu.Forma veřejné prezentace před studenty v rámci cvičení má za cíl rozvíjet studentovy schopnosti demonstrovat svojipráci před širším publikem a dokázat ji obhájit. V rámci diskuze pak analyzovat zvolené postupy a dosažené výsledkya pro další studium a odbornou činnost vypíchnout ty poznatky, které budou pro něj přínosem.

Literatura

Markl, V., Paděra, Z. (1996): Stručný úvod ke studiu historie českého a slovenského hornictví; (I. část); skriptaHGF VŠB-TU OstravaMazáč, J. (2003): Technické kulturní památky; vysokoškolská skripta HGF VŠB-TU OstravaMajer, J. (2004): Rudné hornictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – obrazy z dějin těžby a zpracování; nakl.Libri, PrahaSuldovský, J. (2007): Kronika hornictví zemí Koruny české; CDL Design, Ústí nad LabemKolektiv autorů (1996): Historie a současnost báňského školství v českých zemích; odborná publikace HGF VŠB-TUOstrava, nakl. BLESK, Ostrava

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Miloš Duraj, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miloš Duraj, Ph.D.Ing. Martin Klempa, Ph.D.