Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daně podnikatelských subjektů B (DPSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DPSB - Daně podnikatelských subjektů B, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybavit studenty základním přehledem o současné podobě daňového systému České republiky. Absolvovánípředmětu studentům umožní:- definovat pojmy daň a daňový systém, klasifikovat daně dle různých kritérií a objasnit funkce daní,- popsat strukturu daňového systému České republiky a charakterizovat jednotlivé daně daňového systému ČR,- nalézt potenciální dopad ekonomických transakcí na daňovou povinnost jednotlivce nebo organizace,- determinovat rozhodující prvky, které ovlivňují výši daňové povinnosti daňového subjektu,- stanovit výši daňové povinnosti u vybraných daňových subjektů a situací.

Osnova

1. Úvod do majetkových daní Daň silniční - předmět daně, negativní vymezení předmětu, osvobození od daně, - poplatník daně, - základ daně, sazby daně, - sleva na dani, - zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně.2. Daň z nemovitých věcí - daň ze staveb a jednotek - předmět daně, negativní vymezení předmětu, osvobození od daně, - poplatník daně, - základ daně, sazby daně, - zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně.3. Daň z nemovitých věcí - daň z pozemků - předmět daně, negativní vymezení předmětu, osvobození od daně, - poplatník daně, - základ daně, sazby daně, - zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně.4. Daň z nabytí nemovitých věcí - předmět daně, negativní vymezení předmětu, osvobození od daně, - poplatník daně, - základ daně, sazby daně, - daňové přiznání a placení daně.5. Úvod do nepřímých daní - přímý a nepřímý účinek směrnic Rady EU6. Daň z přidané hodnoty - vymezení základních pojmů, - předmět daně, - daňové subjekty.7. Daň z přidané hodnoty - místo plnění, - uskutečnění (zdanitelného) plnění, - daňové doklady.8. Daň z přidané hodnoty - základ daně, - sazby daně, - výpočet daně, - oprava základu a sazby daně.9. Daň z přidané hodnoty - plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, - plnění osvobozená od daně s nárokem na odpočet daně,10. Daň z přidané hodnoty - nárok na odpočet daně, - podmínky uplatnění nároku na odpočet daně, - uplatnění odpočtu daně.11. Daň z přidané hodnoty - pořízení zboží z jiného členského státu, - zasílání zboží, - dovoz a vývoz – podstata zdanění.12. Daň z přidané hodnoty - režim přenesené daňové povinnosti, nespolehlivý plátce, - zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně.13. Spotřební daně - daň z minerálních olejů, - daň z lihu, - daň z piva, - daň z vína a meziproduktů, - daň z tabákových výrobků.14. Energetické daně - daň ze zemního plynu a některých dalších plynů, - daň z pevných paliv, - daň z elektřiny.

Literatura

KUBÁTOVÁ, Květa. Daňová teorie a politika. 5. vyd. Praha: ASPI, 2010. 276 s. ISBN 978-80-7357-574-8 . VANČUROVÁ, Alena a Lenka LÁCHOVÁ. Daňový systém ČR 2014. 12. vyd. Praha: VOX, 2014. 392 s. ISBN 978-80-87480-23-6 . Daňové zákony ve znění pozdějších platných právních předpisů vč. vyhlášek a pokynů MF (Zákon č. 280/2009 Sb.,daňový řád; Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů; Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty; Zákon č.353/2003 Sb., o spotřebních daních; Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí; Zákon č. 16/1993 Sb., o danisilniční; Zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb. o dani z nabytí nemovitých věcí; Zákon č. 261/2007 Sb., o stabilizaciveřejných rozpočtů; Zákon č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky)

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

Doc. PhDr. Ing. Jan Novotný, CSc.

Vyučující

Ing. Ondřej Fasora, Ph.D.Ing. Karolina Lisztwanová, Ph.D.Ing. Iveta Ratmanová, Ph.D.