Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dobývací stroje a komplexy (DSaK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSaK - Dobývací stroje a komplexy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem studia je získání velmi dobrých znalostí z oblasti konstrukce strojů a zařízení používaných při stavbě dobývacích strojů a zařízení v hlubinných dolech. Studenti se také seznámí se základními výpočty, které jsou prováděny především pomoci výpočetní techniky. Rovněž jsou seznámení s novými technologiemi dobývání na hlubinných dolech.

Osnova

Teorie rozpojitelností Základní teorie rozpojitelnosti, Řezné odpory a jejich měření. Rozpojovací nástroje. Síly působící na rozpojovací nástroje.Pohony dobývacích strojů Pneumatické, Hydraulické, Elektrické. Základní typy a jejich konstrukce a výpočet.Dobývací kombajny Hlavní části, Rozpojovací orgány. Vrátkové části, Pohony. Pomocná zařízení. Konstrukce. Základní výpočet.Uhelné pluhy Hlavní částí. Pluhová tělesa. Řezné nástroje. Pohony. Kotvení. Základní konstrukce. Základní výpočty.Zařízení pro vyztužování Základní rozdělení a konstrukce. Důlní stojky mechanické, hydraulické. Mechanizované výztuže. Hydraulické obvody a jejich agregáty. Výpočet odporů a zatížení výztuží.Dobývací komplexy Kombajnové. Pluhové. Základní typy strojů a zařízení. Organizace práce a podmínky nasazení.

Literatura

Gondek,H.: Dobývací kombajny a jejich konstrukce, SkriptaVŠB-TU Ostrava, 1985Gondek,H.: Uhelné pluhy a jejich konstrukce, Skripta VŠB-TU Ostrava, 1985Gondek,H.: Zařízení pro zajišťování důlních porubů, Skripta VŠB-TU Ostrava, 1985Vašek,J., Krúpa,V., Pinka,J.: Rozpojitelnost uhlí a hornin řeznými nástroji I, TU Košice 1998, str.91, ISBN 80-88896-29-0 Podgorski,J., Jonak,J.: Numeryczne badania procesu skrawania Skal Izotropowych, Lubelskie Towarzystwo Naukove, Lublin 2004, str.80, ISBN 83-87833-55-3Zubrzycki,J., Janak,J.: Numeryczno – eksperymentalne badania wplywu ksztaltu powierchni natarcia ostrza na obciaženie noža skrawajacego naturalny material kruchy, Lubelskie Towarzystwo Naukove, Lublin 2003, str.90 ISBN 83-87833-42-8 Gondek,H., Ševčík,A.: Těžební a zpracovatelské stroje I. Skripta VŠB–TU Ostrava, Ediční středisko VŠB–TU Ostrava, str.127, ISBN 80-248-1040-9

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Horst Gondek, DrSc.

Vyučující

doc. Ing. František Helebrant, CSc.