Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dimenzování stavebních konstrukcí (DSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSK - Dimenzování stavebních konstrukcí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na hodnocení stavebních konstrukcí podle Eurokodů s orientaci na mezní stav únosnosti. Účelempředmětu je seznámit posluchače s problematikou zatížení, navrhování a dimenzování nosných konstrukcí. Student si osvojí podstatu teorie navrhování a získá komplexní a ucelené informace o problematice posuzování základních prvků železobetonových, ocelových a dřevěných konstrukcí. V rámci předmětu má posluchač taktéž možnost si osvojit základní dovednosti práce s profesionálními softwarovými aplikacemi, které se používají v rámci počítačového modelování stavebních konstrukcí.

Osnova

Přednášky: 1. Zatížení a vlivy prostředí na pozemní stavby. Idealizace působení zatížení zohledněná v normách. Charakteristické hodnoty zatížení. Zatížení stálá, proměnná (užitná). Modelování účinků statického zatížení. Kombinace účinků statického zatížení. Účinky zatížení lokální (na jednotlivé části) a globální (na konstrukci jako celek). 2. Zatížení proměnná (vítr, sníh), mimořádná - informativně. Modelování účinků statického zatížení. Dynamická zatížení - zásady (informativně). 3. Podstata, použití a historie betonu, základy teorie spolehlivosti a mezních stavů. Fyzikální a mechanické vlastnosti betonu, pracovní diagramy, spolupůsobení betonu a výztuže. 4. Dimenzování ohýbaných prvků. Deska, trám. 5. Konstrukční zásady vyztužování ohýbaných a převážně tlačených prvků. 6. Interakční diagram. Prvky namáhané mimostředným tlakem s malou a velkou výstředností, vliv vzpěru. 7. Výhody a nevýhody ocelových konstrukcí. Uplatnění ocelových konstrukcí ve stavebnictví. Fyzikální a mechanické vlastnosti ocelí. Technologické vlastnosti ocelí. Druhy ocelí ve stavebnictví. Sortiment prutových a plošných prvků. Základy navrhování a teorie spolehlivosti ocelových konstrukcí. 8. Klasifikace průřezů ocelových konstrukcí.Tažené a tlačené prvky ocelových konstrukcí. Teorie vzpěru. 9. Návrh a posouzení štíhlých průřezů. Prvky namáhané ohybem. 10. Spoje prvků ocelových konstrukcí - svarové, šroubové, třecí. 11. Výhody a nevýhody dřevěných konstrukcí. Uplatnění dřevěných konstrukcí ve stavebnictví. Fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva a materiálů na bázi dřeva. 12. Tažené a tlačené prvky dřevěných konstrukcí. 13. Prvky namáhané ohybem a kombinací ohybu s osovým tahem či tlakem. 14. Spoje prvků dřevěných konstrukcí - tesařské, lepené, kolíkového typu.

Literatura

Studnička, J., Holický, M.: Ocelové konstrukce 20 - Zatížení staveb, ČVUT Praha, 1998Procházka, J., Bradáč, J. a kol.: Betonové konstrukce - Příklady navrhování podle Eurocode 2, Procon Praha, 1997Bradáč, J.: Betonové konstrukce 1. část: Dimenzování prvků betonových konstrukcí, VŠB Ostrava, 1997Studnička, J., Macháček J.: Ocelové konstrukce 20, ČVUT Praha, 2002Wald, F.: Prvky ocelových konstrukcí - příklady podle Eurokódů, ČVUT Praha, 2000Studnička, J., Medřický, V.: Ocelové a dřevěné konstrukce 10, ČVUT Praha, 2001Kuklík, P., Kuklíková, A.: Dřevěné konstrukce 1, ČVUT Praha, 1999

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Isabela Bradáčová, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Mynarz