Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Daňová teorie a politika (DTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DTP - Daňová teorie a politika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Tento kurz daňové teorie a politiky představuje rozdílné aspekty jednotlivých daňových systémů, přímých a nepřímýchdaní. Frekventanti se seznamují s množstvím poznatků z daňové teorie (zejména z problematiky daňové efektivnosti,daňové spravedlnosti a daňové incidence). Studenti budou také schopni klasifikovat a strukturovat rozdílné daňovésystémy a daňové politiky v jednotlivých státech.

Osnova

1. Základní pojmy daňové teorie – definice daní a jejich funkce.2. Třídění, zásady a principy, klasifikace daní, zejména dle OECD, daně jako synallagmatický právní vztah.3. Základní problémy daňové teorie – daňová incidence.4. Optimální zdanění, důsledky zdanění. 5. Daňová konkurence a daňová harmonizace.6. Daňová spravedlnost – kritéria spravedlivého zdanění, daňová progresivita. 7. Efektivita daní – administrativní náklady daní, nadměrné daňové břemeno. 8. Teorie důchodových daní – daň z důchodu jednotlivce – vymezení zdanitelného důchodu, způsoby zdanění osobníchpříjmů, negativní důchodová daň, implikace teorie důchodových daní jednotlivců v ČR ve smyslu de lege lata a delege ferenda, hodnocení daňové reformy v ČR.9. Teorie daňové progresivity – měření daňové progresivity, výhody a negativní důsledky daňové progresivity, situacev ČR ve smyslu de lege lata a de lege ferenda, hodnocení daňové reformy v ČR.10. Teorie důchodových daní - daň ze zisků firem – absolutistické versus integralistické pojetí firemní důchodovédaně, stimulační efekty této daně, situace v ČR ve smyslu de lege lata a de lege ferenda, hodnocení daňové reformyv ČR.11. Systémy zdanění korporací – klasický systém zdanění korporací a jeho modifikace, částečná integrace firemnía osobní důchodové daně (rozvrhový systém, imputační systém apod.), plná daňová integrace, teorie zdanění korporacív ČR ve smyslu de lege lata a de lege ferenda, hodnocení daňové reformy v ČR.12. Teorie majetkových daní – přístupy ke zdanění majetku, typy a vlastnosti majetkových daní, teorie majetkovýchdaní v ČR ve smyslu de lege lata a de lege ferenda, hodnocení daňové reformy v ČR.13. Teorie spotřebních daní – všeobecné a selektivní majetkové daně, jejich kategorizace a vlastnosti, teorie spotřebníchdaní v ČR ve smyslu de lege lata a de lege ferenda, hodnocení daňové reformy v ČR.14. Teorie dalších odvodů daňového charakteru – sociální pojištění, cla a jejich důsledky, ekologické daně apod.,situace v ČR ve smyslu de lege lata a de lege ferenda, hodnocení daňové reformy v ČR.

Literatura

BAKEŠ, M. a kol. Finanční právo. Praha: C.H.Beck, 2006.KUBÁTOVÁ, K. Daňová teorie a politika. Praha : Wolters Kluwer, 2010. MARKOVÁ, H., BOHÁČ, R. Rozpočtové právo. Praha : C.H.Beck, 2007.ŠIROKÝ, J. Daňové teorie s praktickou aplikací. Praha : C.H. Beck, 2008.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D.

Vyučující

prof. JUDr. Ing. Igor Kotlán, Ph.D.doc. Ing. Zuzana Machová, Ph.D.