Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostika a testování vozidel (DTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DTV - Diagnostika a testování vozidel, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat a osvojit si znalosti umožňující dobrou orientaci v oblasti diagnostiky a testování motorovýchvozidel. Získané poznatky tvoří součást všeobecných znalostí elektroinženýra zejména, je-li zaměřen na aplikaceelektroniky v oblasti automobilového průmyslu.

Osnova

PŘEDNÁŠKY1. Struktury datových sítí motorových vozidel2. Snímání dat, komponenty, snímače, čidla požadovaných hodnot, akční členy3. Sériová diagnostika motorových vozidel, prostředky pro sériovou diagnostiku, měřící postupy4. Paralelní diagnostika motorových vozidel, prostředky pro paralelní diagnostiku, měřící postupy, využití značkovýcha multiznačkových diagnostických přístrojů5. Diagnostika zážehových motorů a měření exhalací6. Diagnostika vznětových motorů a měření exhalací7. Diagnostika palivové soustavy zážehových a vznětových motorů8. Diagnostika podvozků motorových vozidel a vozidlových brzd9. Diagnostika elektronických palubních systémů10. Evropská palubní diagnostika EOBD, systém EOBD, technické řešení systému EOBD, legislativa11. Evropská palubní diagnostika EOBD, diagnostické přípojky, komunikace, přenos dat 12. Evropská palubní diagnostika EOBD, chybové kódy13. Ekologické a ekonomické aspekty diagnostiky motorových vozidel14. Tendence vývoje v oblasti diagnostiky motorových vozidelCVIČENÍ1. Úvodní cvičení (školení, principy využívaných přístrojů, přehled cvičení)2. Vozidlová válcová zkušebna Nussbaum PCT300 (2WD), MAHA LPS3000 (4WD) - zátěžové jízdní simulace simulace, ověřenípalubních ukazatelů, měření výkonu a krouticího momentu vozidel se zážehovým motorem3. Vozidlová válcová zkušebna Nussbaum PCT300 (2WD), MAHA LPS3000 (4WD) - zátěžové jízdní simulace simulace, ověřenípalubních ukazatelů, měření výkonu a krouticího momentu vozidel se vznětovým motorem4. Analýza kvalitativní, kvantitativní a smíšené regulace řízení výkonu spalovacího motoru (analýzy na vozidlechs využitím válcové zkušebny Nussbaum PCT300 (2WD) a MAHA LPS3000 (4WD))5. Analýzy lambda regulace (analýza principů na vozidle), TEST č.16. Analýza závislosti délky vstřiku paliva na teplotě motoru (analýza principů na vozidle)7. Diagnostika prostředků servořízení (analýza principů na modelech)8. Měření exhalací zážehových a vznětových motorů9. Analýzy systému klimatizace osobního vozidla (analýza na vozidle)10. Automobilová diagnostika s přístroji pro sériovou diagnostiku (OBD-II, značkové a multiznačkové přístroje)- vyhledávání závad, čtení měřených hodnot, základní nastavení, přizpůsobení, kódování, TEST č.212. Automobilová diagnostika s přístroji pro paralelní diagnostiku (digitální osciloskopy, generátory automobilovýchsignálů, multimetry), měřicí postupy a zásady13. Automobilová diagnostika - hledání neznámé závady na vodidle 114. Automobilová diagnostika - hledání neznámé závady na vodidle 2Pozn. Mimo 1. úvodní cvičení je náplň sestavena z praktických analýz na modelech a vozidlech.

Literatura

[1] VLK, F.: Zkoušení a diagnostika motorových vozidel, Prof. Ing. František Vlk, DrSc., nakladatelství a vydavatelství,Brno 2001, ISBN 80-238-6573-0 [2] DENTOM, T.: Automotive Technology: Advanced Automotive Fault Diagnosis, 2th Edition, USA 2004, Butterworth-HeinemannLtd. 2006, 288 str., ISBN 0-7506-6991-8

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Šimoník, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš MrověcIng. Petr Šimoník, Ph.D.