Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny vědy a techniky (DVT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DVT - Dějiny vědy a techniky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání přehledu o vývoji vědeckých poznatků a jejich vztahu k rozvoji techniky v hlavních průmyslových odvětvích,zvláště pak vlastního studovaného oboru.

Osnova

1. Úvodní seminář, seznámení se se strukturou předmětu, studijní literatura.2. Historie báňského a technického školství; významní představitelé vědních oborů (včetně odborníků, které vychovalaVŠB-TUO). Technické památky v Moravskoslezském kraji.3. Úvod do dějin vědy a techniky; věda a technologie ve starověku.4. Nové chápání významu techniky v období středověku. Středověky svět řemesel.5. Vznik moderní vědy – počátek vědecké revoluce; inženýrský přístup k řešení praktických problémů na příkladuLeonarda da Vinciho.6. Průmyslová revoluce (vzestup moderního průmyslu). 7. „Dlouhé“ 19. století a zahájení první etapy technicko-vědecké revoluce.8. Vývoj výroby železa a oceli9. Vývojové tendence a směry rozvoje dopravy a dopravních prostředků v dějinách lidstva.10. Elektrotechnika v historickém vývoji. (Nikola Tesla, T.A. Edison, F. Křižík, Kolben)11. 20. století: vědecko-technická revoluce; zneužití vědy a techniky.12. Svět počítačů.13. Prezentace semestrálních prací studentů a jejich zhodnocení I.14. Závěrečný seminář, prezentace semestrálních prací studentů a jejich zhodnocení II.

Literatura

Tondl,L.: Věda, technika a společnost, Praha 1994Nečas, C.: Světově dějiny věd a techniky, Praha 1985Nečas, C., Zwettler, O.: Dějiny věd a techniky, Praha 1985Studie o technice v českých zemích I-VI, , Praha 1984-1995Studie o technice v českých zemích 1945-1992,I-III, Praha 2003Cavendish, M.: Svět poznán, Praha 1999Lilley, S.: Stroje a lidé v dějinách, Praha 1973Kronika techniky, Praha 1996Skripta: Zeithammer, K. (ČVUT Praha), Kraváček, F. (FFUP Olomouc)Kraus,I.:Dějiny evropských objevů a vynálezů:od Homéra k Einsteinovi, Praha 2001Kraus.I.:Dějiny technických věd a vynálezů v českých zemích, Praha 2004Biolková,J.-Černín,S.:Dějiny vědy a techniky pro FEI, Ostrava 2004 (in:elektronická knihovna katedry 711)

Požadavky

Žádné

Garant

Mgr. Bc. Mariana Stonišová

Vyučující

PhDr. Martin Jemelka, Ph.D.Mgr. Bc. Mariana Stonišová