Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dobývání a zpracování nerostných surovin I (DZNR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DZNR - Dobývání a zpracování nerostných surovin I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se naučí klasifikovat základní typy organizačních struktur předmětu Dobývání a zpracování nerostných surovinI a identifikovat jejich silné a slabé stránky. Cílem je definovat a reproduktovat fakta, interpretovat poznanéinformace v nových situacích a navzájem je srovnávat.magistři:Následně se studenti naučí analyzovat informace, vzájemně je propojovat, seřazovat dle důležitostí a využívat přiexperimentech a syntéze s cílem konkrétního doporučení.

Osnova

Osnova přednášek:1. Problematika hlubinného a lomového dobývání uhelných, stavebních, silikátových aj. ložisek.2. Základní pojmy lomového a hlubinného dobývání ložisek.3. Systémy lomového dobývání a rozdělení výrobního procesu na odklizu.4. Cyklicky pracující rýpadla a zařízení na lomech.5. Kontinuální technologie na lomových provozech.6. Dobývání soudržných a nesoudržných nerostných surovin pro stavební výrobu.7. Mechanizace zakládacích prací na výsypkách a odvalech.8. Otvírka ložiska z povrchu a na patře.9. Způsoby přípravy ložiska pro hlubinné dobývání.10. Členění dobývacích metod uhelných dolů.11. Technologická zařízení v porubech.12. Charakteristika dobývání rudných a nerudných ložisek.13. Větrání v hlubinných dolech.14. Zahlazení hornické činnosti při hlubinném a lomovém dobývání ložisek a rekultivace.

Literatura

GRYGÁREK,J., KRYL,V.,PETROŠ,V.,HUDEČEK,V.: Základy hornictví., skripta IHI VŠB – TU Ostrava, Ostrava 2004, ISBN80-7078-693-2, 216 s.KRYL,V. a kol.: Povrchové dobývání ložisek. Skripta ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 1997, ISBN 80-7078-396-6 , 282 s.SCHELLONG,L., ŠEVČÍK,A.: Technologie a technická zařízení dobývání v porubech hlubinných dolů. Skripta VŠB-TU Ostrava2008, 131 s., ISBN 978-80-248-1687-6

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.Ing. Jindřich Šancer, Ph.D.doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.