Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální zpracování obrazu (DZO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DZO - Digitální zpracování obrazu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět posluchače seznamuje se základy digitálního zpracování obrazu. Po absolvování kurzu posluchač porozumíprincipům operací s obrazy a bude je také umět naimplementovat.

Osnova

Přednášky:1. Prostor obrazových signálů. Lineární kombinace a skalární součin. Báze v prostoru obrazových signálů a jejívýznam.2. Operátor. Linearita operátoru a invariance vůči posuvu. Diracův impulz.3. Konvoluce spojitá a diskrétní. Použití konvoluce.4. Spojitá Fourierova transformace, její význam a vlastnosti.5 Diskrétní Fourierova transformace, kosinová transformace, rychlá Fourierova transformace.6. Použití Fourierovy transformace při zpracování obrazu. Úprava obrazu ve frekvenční doméně.7. JPEG komprese obrazu, MPEG komprese obrazových sekvencí. 8. Vzorkování a rekonstrukce obrazu. Aliasing. Kvantování. 9. Jasové transformace obrazu. Gama korekce a vyrovnání histogramu. 10. Geometrické transformace obrazu. Morphing a warping. 11. Filtrace. Nerekurzivní a rekurzivní filtrace. Inverzní filtr.12. Náhodná pole a jejich aplikace při zpracování obrazů. Wienerův filtr.13. Základy matematické morfologie a její aplikace pro zpracování obrazu. 14. Technické prostředky pro snímání obrazu, kamery a kamerové systémy.Cvičení (PC učebna):1. Seznámení se s knihovnou OpenCV a základní práce s obrazem.2. Operace gamma korekce a změny kontrastu.3. Konvoluce (masky Gaussiánu, Laplaciánu).4. Anizotropní filtrace obrazu.5. Dopředná diskrétní Fourierova transformace.6. Zpětná diskrétní Fourierova transformace.7. Aplikace filtrů ve frekvenční doméně.8. Odstranění geometrických zkreslení.9. Automatické odstranění geometrického zkreslení 10. Vyrovnání histogramu obrazu pomocí algoritmu SMQT.11. Projektivní transformace obrazu.12. Morfologické operace na binárním obrazu. Operace eroze a dilatace.13. Rezerva.14. Zápočet.

Literatura

1. Sojka, E., Gaura, J., Krumnikl, M.: Matematické základy digitálního zpracování obrazu, VŠB-TU Ostrava, 2011.2. Sojka, E.: Digitální zpracování a analýza obrazů, učební texty, VŠB-TU Ostrava, 2000 (ISBN 80-7078-746-5 ).3. Gonzalez, R., C., Woods, R., E.: Digital Image Processing, Prentice Hall, ISBN-10: 013168728X, ISBN-13: 978-0131687288,2007.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Eduard Sojka

Vyučující

Ing. Jan Gaura, Ph.D.doc. Dr. Ing. Eduard Sojka