Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologické aspekty polymerů v ŽP (EaPvŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EaPvŽP - Ekologické aspekty polymerů v ŽP, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Dovednosti prokazované po ukončení předmětu: Po absolvování kurzu je student schopen nacházet spojitosti mezi teoretickýmia praktickými aspekty v oborech makromolekulární, fyzikální chemie a ekologie. Znalosti prokazované po ukončenípředmětu: Student je obeznámen s problematikou interakce polymerních materiálů s ŽP. Hlavní důraz je přitom kladenna takzvané biologicky rozložitelné polymery. Znalosti dosavadních aplikačních možností a nejaktuálnější vývojv oblasti těchto materiálů.

Osnova

1. Úvod do předmětu, historická fakta. Definice základních pojmů, polymery, životní prostředí, (bio)aktivní polymery;vybrané charakteristiky polymerů a jejich vztah k bioaktivitě.2. Základní syntetické polymery – výroba, vlastnosti použití: Termoplasty: polyolefiny a fluoroplasty; vinylovépolymery; styrenové a akrylové polymery; polyestery a polyethery; polyamidy a polyuretany. Reaktoplasty; Syntetickékaučuky: kaučuky pro všeobecné použití, olejovzdorné kaučuky, teplovzdorné kaučuky. 3. Přísady do polymerů. Zpracovatelské přísady; antidegradanty, síťovací prostředky. Přísady ovlivňující dalšífyzikální vlastnosti. Zvláštní plniva.4. Polymerní směsi – příprava a základní operace: plastikace polymerů, míchání polymerních směsí, granulace polymerníchsměsí, tabelování polymerních směsí, aglomerace polymerních směsí, želatinace polymerních směsí, vulkanizace kaučukovýchsměsí.5. Zpracování polymerů tvarováním; orientace; Zpracování polymerů na lehčené hmoty; Zpracování polymerů na vlákna:zvlákňování z roztoku, zvlákňování z taveniny; zvlákňování v plastickém stavu; úprava vláken.6. Zpracování polymerů v kapalném stavu; Degradace vs. stabilita polymerů (abioticke a biotické faktory ovlivňujícístabilitu-degradaci polymerů); Biologicky rozložitelné polymery; Polymery z obnovitelných zdrojů. 7. Metody hodnocení bioaktivity polymerů (biorozložitelnost, standardní metody, aplikační ukazatelé) 8. Bioaktivní polymerní systémy pro specifické aplikace; Biokompozity. 9. Vodorozpustné polymery (teorie rozpustnosti, aplikace vodorozpurných polymerů). 10. Polymery v potravinářském průmyslu (obaly, přísady - požadavky na vlastnosti, metody sledování vlastností).11. Medicinální polymery (implantáty, nosiče léčiv). 12. Polymerní gely (teorie gelů, aplikace). 13. Bezpečnost bioaktivních polymerních systémů a legislativní hlediska. 14. Plasty a životní prostředí (obecný náhled vlivu lidské činnosti na přírodu).

Literatura

[1] PROKOPOVÁ, Irena: Makromolekulární chemie [online]. Version 1.0. Praha : VŠCHT Praha, 2007 [cit. 2012-01-19].P. 001. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_isbn-978-80-7080-662-3/pages-img/001.html>.ISBN 978-80-7080-662-3 .[2] DUCHÁČEK Vratislav: Polymery: Výroba, vlastnosti, zpracování, použití. [online]. 3rd. ed. . Praha: VŠCHT Praha,2011 [cit. 2012-01-19]. P. 001. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/uid_isbn-978-80-7080-788-0/anotace/>.ISBN: 978-80-7080-788-0.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Mgr. Eva Pertile, Ph.D.

Vyučující

Ing. Dalibor Surovka, Ph.D.