Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrometalurgie a výroba feroslitin (EaVF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EaVF - Elektrometalurgie a výroba feroslitin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: -student bude umět charakterizovat technologii výroby oceli a feroslitin v elektrických pecích obloukových a indukčních;-student bude umět formulovat základní fyzikálně-chemické děje při výrobě oceli a feroslitin v elektrických pecích.Získané dovednosti: -student bude umět využít svých znalostí k rozhodnutí o vhodnosti metalurgických postupů výroby oceli;-student bude umět aplikovat své teoretické poznatky k návrhům úprav technologie a metalurgie výroby elektrooceli.

Osnova

1. Současný stav a perspektivy výroby oceli v elektrických pecích. Rozdělení elektrických pecí. Základy silnoproudéelektrotechniky střídavého proudu.2. Teorie elektrického oblouku. Elektrický oblouk při stejnosměrném napětí. Elektrický oblouk při střídavém napětí.Stabilizace hoření oblouku.3. Elektrický a tepelný režim práce EOP. Pracovní elektrická charakteristika EOP. Dynamické a fyzikálně chemickéúčinky oblouků. UHP a SUHP pece.4. Další zdroje tepla v EOP. Intenzifikace tavení. Použití plynného kyslíku, kyslíkopalivové hořáky. Napěňovacítrysky. Dmýchání inertního plynu dnem EOP. Výrobnost EOP.5. Základní části konstrukce EOP. Transformátor EOP, tlumivka, kompenzace účiníku, krátká síť EOP, elektrody EOP.Výroba grafitových elektrod.6. Regulace pohybu elektrod. Statická a dynamická charakteristika regulátoru. Blokové schéma regulátoru. Indukčnímíchání lázně v EOP. Vyzdívky EOP. Vodní chlazení EOP. Odsávání pecních plynů, číštění plynů.7. Technologie výroby oceli v EOP. Dvoustrusková technologie. Jednostrusková technologie. Význam oxidačního a redukčníhoúdobí tavby. Technologie přetaveb.8. Výroba legovaných a vysokolegovaných ocelí. Termodynamika metalurgických pochodů při oxidační rafinaci lázně.Odfosfoření při výrobě legovaných ocelí. Redukce oxidů legujících prvků ze strusky do lázně. Legování titanem.Výroba oceli v kyselých obloukových pecích.9. Kombinované pochody výroby oceli. EOP - DH, EOP - VOD, EOP - AOD. Chování vodíku a dusíku v průběhu tavby vEOP. Měření teploty lázně. Určování aktivity kyslíku, obsahu vodíku a dusíku v lázni. Automatizace řízení výrobyv EOP.10. Stejnosměrné obloukové pece. Zvláštnosti a odlišnosti konstrukce pece. Půdní anody. Průběh tavby ve stejnosměrnépeci. Přednosti stejnosměrných pecí a srovnání se střídavými pecemi.11. Nové pochody ve výrobě elektrooceli – Fuchs Shaft Furnace, Verticon, ConSteel, Comelt-VAI, ContiArc,ConArc,Arcon, Contimet, KES, Danarc.12. Výroba oceli v indukčních pecích. Princip ohřevu a tavení. Konstrukční provedení indukčních pecí. Základníelektrické charakteristiky indukční pece. Technologie výroby oceli v indukčních pecích. Vakuové indukční pece.13. Metalurgické pochody probíhající ve vakuu. Elektrostruskové přetavování.14. Základy termodynamiky výroby feroslitin. Karbotermické, silikotermické a aluminotermické způsoby výroby feroslitin.

Literatura

[1]Michalek, K. Elektrometalurgie a výroba feroslitin. Studijní opora k předmětu. 2012, 212s.[2]Fremunt, P., Šimon, J.: Tavení oceli v elektrických pecích. SNTL Praha, 1984, 242 s.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

prof. Ing. Karel Michalek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Karel Gryc, Ph.D.prof. Ing. Karel Michalek, CSc.doc. Ing. Markéta Tkadlečková, Ph.D.