Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální biotechnologie (EB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EB - Environmentální biotechnologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je uvést studenty do disciplíny zabývající se problematikou minerálních biotechnologií. Předmětpodává informace o produkci biologicky aktivních látek biotechnologickým způsobem, které se uplatňují zejména přiochraně životního prostředí. Zvláštní pozornost je věnována metodám a aplikacím v oblasti nerostných surovin.Získané znalosti jsou východiskem pro optimalizaci, měření a řízení bioprocesu.

Osnova

1. Biotechnologie, jejich význam a rozdělení.2. Rozdělení mikroorganismů používaných v minerálních biotechnologiích.3. Biologicko-chemická oxidace sulfidů4. Biotechnologie minerálů Cu, Fe, As, Zn, Sb, Pb, Al a Ti5. Silikátové mikroorganismy a jejich aplikace při biotechnologiích extrakce těžkých kovů z silikátů a alumosilikátů6. Bioakumulace, biosorpce, bioprecipitace7. Technologie s využitím procesu bioakumulace, biosorpce, bioprecipitace, volatilizace8. Hybridní intrabiotechnologie9. Možnosti biologicko-chemického odstraňování těžkých kovů z průmyslových odpadních vod se síran redukujícími bakteriemi10. Bioreaktory11. Likvidace starých ekologických zátěží12. Základní pojmy a definice, elektrochemická koroze, elektrodové potenciály, anodické a katodické děje, galvanické články, Faradayovy zákony, diagramy Pourbaixe.13. Biokoroze, mechanismy, aerobní a anaerobní podmínky, biofilmy, vliv redox vlastností, interakce s kovem.14. Prevence a ochrana proti korozi, korozní odolnost kovů a slitin, volba materiálu a její význam z hlediska ekonomickýchztrát a nákladů na ochranu proti korozi.

Literatura

Literatura[1] Fečko P. a kol.: Environmentální biotechnologie, VŠB-TU Ostrava, 2004[2] Kušnierová M. a kol.: Minerální biotechnologie I., VŠB-TU Ostrava, 2001[3] Luptáková A. a kol.: Minerální biotechnologie II., VŠB-TU Ostrava, 2002[4] Kaduková J., Virčíková E.: Minerální biotechnologie III., VŠB-TU Ostrava, 2003

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Radmila Kučerová

Vyučující

doc. Dr. Ing. Radmila Kučerová