Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrochemie (ECH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ECH - Elektrochemie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Prohloubit znalosti z rovnovážné a dynamické elektrochemie o rovnováhach a procesech ve vodných roztocích a aplikovatje na vysokoteplotní heterogenní elektrochemické soustavy.

Osnova

1. Rovnovážná elektrochemie. Termodynamické vlastnosti iontů v roztoku.2. Standardní Gibbsova energie a entropie iontů ve vodných roztocích. Aktivity iontů, střední aktivitní koeficienty,Debyeův-Hückelův limitní zákon. 3. Elektrochemické články a jejich aplikace. Problematika stanovení termodynamických funkcí z elektrochemickýchměření ve vodných roztocích a taveninách. 4. Teoretické možnosti stanovení aktivity složek pomocí rovnovážných elektrochemických metod; aktivita složekv roztavených kovech (kyslík, síra, dusík, hliník), měření oxidační schopnosti strusek in situ pomocí aktivityFeO a bazicity na základě měření aktivity CaO. 5. Využití elektrochemických sond při řízení metalurgických technologií. Současný stav in situ měření aktivitykyslíku v oceli. Možnosti měření distribuce složek (kyslík,síra) v soustavě struska-kov. 6. Dynamická elektrochemie. Procesy na elektrodách. Elektrická dvojvrstva: struktura, elektrický potenciál, metodystudia. Rychlost přenosu náboje: rychlostní rovnice, aktivační Gibbsova energie, Butlerova-Volmerova rovnice.Tafelova závislost a její interpretace. 7. Kinetika elektrodových procesů ve vodných roztocích a taveninách : stacionární a nestacionární metody: voltametries RDE, lineární voltametrie, chronopotenciometrie a chronoamperometrie. 8. Aplikace vysokoteplotních nerovnovážných potenciometrických senzorů a vysokoteplotních chronoamperometrickýchsenzorů. 9. Pevné elektrolyty s aniontovou a kationtovou vodivostí a jejich základní aplikace: konstrukce čidel a sond,měření parciálního tlaku kyslíku v plynech, lambda sonda v automobilu. 10. Využití pevných elektrolytů pro přeměnu energie ve vysokoteplotních palivových článcích s elektrolytem na bázioxidů kovů. Palivové články s elektrolytem na bázi roztavených uhličitanů. 11. Vypracování aktuální literární rešerše (www.sciencedirect.com) pro klíčová slova týkající se konkrétního tématudisertační práce.

Literatura

1. Dvořák J., Koryta J.: Elektrochemie, Academia Praha,1983.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Juraj Leško, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Bruno Kostura, Ph.D.doc. Ing. Šárka Langová, CSc.prof. Ing. Juraj Leško, CSc.