Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomie daní (ED_DRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ED_DRS - Ekonomie daní, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- evaluovat incidence jednotlivých typů daní- modelovat ekonomické vlivy spojené s daňovou politikou- komparovat daňové systémy v mezinárodním měřítku- měřit účinky důchodových daní

Osnova

Úloha daní v ekonomice. Daňové principy: spravedlnost a efektivnost (pojetí F. Ramseye a A. Pigoua). Daňová incidence(typ daně a daňový výnos, nadměrné daňové břemeno, vliv typu daně na distorze tržního mechanismu). Dopad daňovéhobřemene na jednotlivé ekonomické subjekty (domácnosti, firmy).Daňový systém v České republice. Přímé daně (vymezení zdanitelného důchodu, progresivita daně versus progresivitadaňové sazby, daňové úlevy versus daňové slevy, kontraverze na využívání firemních daní jako nástroje hospodářsképolitiky, odpisová politika, nominální versus efektivní sazba firemních daní, majetkové daně). Nepřímé daně (problematikadaně z přidané hodnoty, akcízy, energetické daně). Další odvody daňového charakteru v České republice.Daňová politika v Evropské unii. Harmonizace a koordinace versus konkurence daňových systémů. Daně jako příjemrozpočtu Evropské unie. Harmonizace a koordinace v oblasti přímých daní. Harmonizace v oblasti daně z přidané hodnotya akcízů.

Literatura

KUBÁTOVÁ, Květa. Daňová teorie a politika. 5. vyd. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2010. 276 s. ISBN 978-80-7357-574-8 .ŠIROKÝ, Jan a kol. Daňové teorie s praktickou aplikací. 2. vyd. Praha: C.H.Beck, 2008. 301 s. ISBN 978-80-7400-005-8 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jan Široký, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jan Široký, CSc.