Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika v energetice (EE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EE - Ekonomika v energetice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti si osvojí své základní znalosti o ekonomice podniku, rozdělení průmyslových procesů, jejich specifik,cest ke snižování škodlivého vlivu na životní prostředí. Tvůrčí myšlení je dále komplexně rozvíjeno při teoretických výpočtech možných opatření.Důraz je kladen na ekonomické a ekologické aspekty provozu energetických zařízení.

Osnova

Předmět patří do skupiny odborných předmětů, které navazují na předměty hydromechanika, termomechanika, základy ekonomiky a energetické stroje. Student si osvojí základní znalosti a zásady hospodaření energiemi obesně a ve vztahu k energetickým i výrobnímzařízením. V návaznosti ne obecnou ekonomiku si upevní základní poznatky s uplatněním ekonomiky v energetice, tj.projektování a provoz energetických zařízení včetně nákladů nutných na provoz a vyhodnocení ekonomické efektivnostiinvestic v energetice. V předmětu bude kladen důraz na ekonomiku a hospodárné využití energií. Cílem předmětuje formování odborného profilu absolventa,který bude pracovat jako projektant, resp.provozovatel energetickýchzařízení, příp. jako energetik ve výrobních závodech, příp. komunální sféře.1.Základy ekonomiky v energetice.2.Bilance energie, struktura využívání, toky energií.3.Suroviny, klasifikace, využití, efektivita.4.Využití energie na místu spotřeby a akumulace.5.Transport energie.6.Hospodaření s energiemi (energetický audit, energetické charakteristiky, energetická bilance).7.Investování a strategie hospodárného užití energie I., II. ČEA.8.Výrobní náklady a cena energie, tarifní systémy, efektivnost investic.9.Ekonomika životního prostředí. Legislativa.

Literatura

Kysela, Tomčala: Ekonomika v energetice. VŠB . Technická univerzita Ostrava, 2000.Salaba: Hospodaření energiemi v průmyslových závodech. ČVUT Praha 1982.Schulz:Základy ekonomiky energetického odvětví. ČSAV Praha 1962.Duchoň: Ekonomika a ekologie průmyslové energetiky.Energetický institut Praha 1999.Synek, M. a kol.: Ekonomika a řízení podniku,VŠE Praha 1997Holman, R.: Ekonomie - Řešení otázek a příkladů. Ekonomické učebnice, 1998

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Dagmar Juchelková, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Dagmar Juchelková, Ph.D.