Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrotechnika (FBI) (EFBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EFBI - Elektrotechnika (FBI), Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Cílem je pochopit, identifikovat, analyzovat a řešit jednoduché obvody stejnosměrného, střídavého a trojfázovéhoobvodu s důrazem na uvědomění si vzájemných souvislostí a fyzikálních principů. 2. Studenti se dále seznámí se základy polovodičové techniky a její praktické aplikaci, budou schopni popsat, klasifikovata využívat měřících přístrojů pro měření v elektrických veličin včetně vyhodnocení měřených veličin a objasněnírozdílu mezi teoretickou hodnotou a prakticky změřenou hodnotou. 3. V oblasti elektrických strojů se studenti seznámí s rozdělením elektrických strojů a pochopením základních principůjejich funkce a podmínek instalace, pochopí funkci transformátoru a jejich rozdělení.4. Zvláštní důraz je kladen na seznámení s technickými a organizačními prostředky vedoucí k bezpečnému provozuelektrických zařízení, pochopení funkcí a principu ochran před úrazem elektrickým proudem a preventivními opatřenímik zajištění bezpečného provozu elektrických zařízení.5. Studenti budou seznámeni se zněním základních předpisů a nařízení v elektrotechnice, podmínek uvádění novýchvýrobků na trh a podstaty bezpečnostní techniky strojů.Dále se student v předmětu seznámí se základy ochrany před úrazem v elektrotechnice a s nejdůležitějšími souvisejícímipředpisy, se nimiž se může v praxi setkat.Dále je cílem osvojit si, jak a kde získané vědomosti pozděj doplňovat (literatura, normy, internet ...)

Osnova

Osnova přednášek:1. Harmonogram a podmínky absolvování předmětu. Stejnosměrné obvody: základní pojmy, zákony, prvky el. obvodů,metody řešení obvodů.2. Jednofázové střídavé obvody: vznik, průběh, charakteristické hodnoty, obvody s pasivními prvky a jejich řešení,výkony. Kompenzace účiníku.3. Elektrická měření: základní pojmy, chyby měření, měření napětí, proudu, výkonu a odporu4. Trojfázové střídavé obvody: průběhy veličin, fázorové diagramy, zapojení souměrné zátěže, výkony.5. Základy polovodičové techniky: fyzikální podstata, polovodičové prvky, usměrňovače, střídavé měniče napětí.6. Spínací a jistící přístroje: pojistky, jističe, proudové chrániče, spínací přístroje, bleskojistky a přepěťovéochrany.7. Základy logického řízení: rozdělení, základní logické funkce a členy, příklady aplikací. Bezpečnostní logickéobvody, definice, kategorie, popis. 8. Transformátory: jednofázové, trojfázové - princip činnosti, provozní stavy, konstrukční provedení. Autotransformátory.9. Elektrické stroje točivé: druhy, princip činnosti, provozní vlastnosti, oblasti použití.10. Bezpečný provoz elektrických zařízení: definice, základní pojmy, kvalifikace osob, rozdělení, základní požadavkypro bezpečnou činnost na elektrických zařízeních, příklady aplikací11. Vnější vlivy a nebezpečná prostředí, krytí, účinky el. proudu na lidský organismus, ochrana před úrazem el.proudem.12. Základní kriteria pro dimenzování vodičů a jištění el. rozvodů: dovolená provozní teplota, úbytek napětí, hospodárnýprůřez, zkratové proudy, zásady pro jištění vedení a spotřebičů. 13. Záložní (náhradní) zdroje; rozdělení, principy, použití. Ochrana před bleskem, základní provedení ochrany předpřepětím.14. Zdroje tepla z elektrické energie.Osnova početních cvičení:1. Řešení stejnosměrných obvodů 2. Řešení střídavých 1-fázových obvodů (2 cvičení)3. Trojfázové obvody, výpočty úbytků napětí pro různé varianty připojení spotřebiče k napájecí síti, dimenzovánívedení, návrh jištění4. Výpočty dotykových napětí při poruchových stavech v el. síti5. Zápočtová písemka, konzultace, udělení zápočtuLaboratorní měření:1. úvod - Bezpečnostní školení. 2. LÚ čís. 1 - Měření na stejnosměrném obvodě.3. LÚ čís. 2 - Měření na jednofázovém střídavém obvodě, kompenzace jalového výkonu4. LÚ čís. 3 - Měření na trojfázovém obvodě.5. LÚ čís. 4 - Měření na jednofázových usměrňovačích.6. LÚ čís. 5 - Měření na bezpečnostním modulu PILZ7. LÚ čís. 6 - Ověřování funkce proudového chrániče, měření unikajících a dotykových proudů u spotřebičů8. LÚ čís. 7 - Měření na transformátoru.9. LÚ čís. 8 - Logické řízení-pásová doprava

Literatura

Syllaby přednášek a cvičení od vyučujícího.Pavol Hraško, Ivan Puzjak: Elektrotechnika.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Václav Kolář, Ph.D.

Vyučující

Ing. Roman Hrbáč, Ph.D.Ing. Karel Chrobáček, Ph.D.doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D.Ing. Václav Kolář, Ph.D.Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D.Ing. Tomáš Novák, Ph.D.Ing. Jan Otýpkaprof. Ing. Josef Paleček, CSc.doc. Ing. Vítězslav Stýskala, Ph.D.Ing. Jan Vaňuš, Ph.D.