Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální geotechnika (EG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EG - Environmentální geotechnika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybudovat a rozvíjet pohled na geotechnické stavby v širšíchsouvislostech. Každá geotechnická stavba a geotechnická konstrukce zasahuje do stavu okolního prostředí, vyvolává v něm řadu změn. Tyto změny představují reálné nebezpečí pro veškeré stávající objekty, které se nachází v jejich okolí.Absolvent předmětu je seznámen s nějčastějšími druhy nebezpečí, jejich příčinamia principy i praktickými opatřeními k minimalizaci environmentálních rizik, které jsou podmíněny jak z procesem výstavby geotechnické stavby, tak i jejichdlouhodobou existencí a během jejich užívání.Předmět navazuje a vdaném směru rozvíjí poznatky nabyté v předcházejících předmětech "mechanika hornin a zemin", "zakládání staveb". Nabyté poznatky dále podporují výuku následujících odborných předmětů jako "podzemní stavitelství" v bakalářské fomě studia a "geotechnické stavby" v magisterském navazujícím studiu.

Osnova

Osnova přednášek:1. Geotechnika jako vědní disciplina ve vazbě na životní prostředí.2. Charakteristika pozitivních i negativních dopadů - case histories.3. Klasifikace dopadů provádění geotechnických prací na životní prostředí.4. Změny napjatosti v okolí geotechnických staveb a jejich význam.5. Účinky poddolování na povrch.6.-7. Účinky a vliv změn hydrogeologických poměrů při realizaci geotechnických staveb.8. Vliv mělce ražených podzemních děl na povrch a životní prostředí.9. Svahové deformace a jejich význam a dopad na životní prostředí.10. Úkoly geotechniky při zneškodňování odpadů, ukládání odpadů do podzemí.11. Prevence negativních dopadů prováděné geotechnickou prací.12.-13. Rezerva pro přednášky odborníků z praxe - case histories a pro realizaci exkurzí in situ.Osnova cvičení:1.-2. Studium legislativních dokumentů k otázkám vztahu geotechniky k životnímu prostředí (zákon o odpadech, geologický zákon, horní zákon, stavební zákon).3. Stanovení napjatosti v okolí podzemních děl.4. Stanovení parametrů změn v hydrogeologických poměrech.5. Klasifikace svahových deformací.6.-9. Výpočet parametrů ovlivnění povrchu poddolováním a mělkým tunelováním.10.-13. Rezerva pro exkurze in situ.Programy:1. Výpočet poklesu povrchu terénu při změně hladiny podzemních vod.2. Výpočet poklesu povrchu terénu nad podpovrchovým podzemním dílem.3. Výpočet poklesu povrchu terénu na poddolovaném území.

Literatura

SARSBY, R.(2000). Environmental Geotechnics. Thomas Telford Publishing, London

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

doc. Ing. Karel Vojtasík, CSc.

Vyučující

Ing. Marek Mohyladoc. Ing. Karel Vojtasík, CSc.