Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální inženýrství I (EI I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu EI I - Environmentální inženýrství I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obeznámit se s problematikou životního prostředí z celkového hlediska. Rozlišovat rozdílné přístupy, odhadnouta nalézt nejvhodnější řešení pro konkrétní problematiku ŽP.Posluchači budou schopni si opatřit informace pro práci s praxí, prokázat všeobecný přehled a vyhodnotit danouproblematiku. Srovnávat jednotlivé přístupy a konfrontaci s praxí . Dokázat odvádět výsledky a řešit kvalitní prácezcela sám.Prokázat schopnost komunikace (aktivní mluvený i psaný projev), zvládnout odbornou terminologii.

Osnova

Osnova přednášek:1. Co je život? Společné rysy živých tvorů, řád a neuspořádanost, vlastnosti, které udržují populaci, evoluce přírodním výběrem, vědecké metody.2. Atomy, molekuly a život. Atomy, částice, molekuly, chemické vlastnosti vody, sloučeniny obsahující uhlík3. Základní jednotky života. Objev buňky a základní teorie vzniku buněk, dva hlavní typy buněk, společné funkce a struktura všech buněk, specializované funkce a struktury v buňkách.4. Dynamika buněk.Buňky a základní energetický tok z vesmíru, chemické reakce a agens energetického toku v buňkách, metabolismus, buněčný transport.5. Život pořebuje energii. ATP, glykolýza, fermentace, aerobní dýchání, kontrola metabolismu.6. Absorpce slunečního světla a výstavba nutrientů. Fotosyntéza, barevné pigmenty, speciální typy fixace oxidu uhličitého.7. Buněčné a životní cykly. Chromozómy, mitóza, meióza, reprodukce, evoluce.8. DNA – vlákno života. Geny, typy DNA, naděje a problémy ve výzkumu rekombinace DNA.9. Původ života a jeho diversita.10. Jednobuněčné organismy (bakterie a sinice), Producenti a dekompozitoři (řasy, rostliny, houby). 11. Živočichové (bezobratlí, obratlovci).12. Genetický základ pro evoluci. Genetická variace, činitelé evoluce, co je druh, moderní syntéza a hlavní trendy v evoluci.13. Populační model v prostoru a čase. Úroveň interakce, model rozšíření, omezení populačního růstu.14. Biosféra. Život na souši, ve vodě, změny v biosféře.Cvičení:Cílem cvičení je prohloubení poznatků z přednáškové činnosti. Základní formou cvičení je seminář a laboratorní práce.

Literatura

Slivka V., Dirner V., Kuraš M.: Odpadové hospodářství I : praktická příručka. 1. vyd. Ostrava : VŠB-TU Ostrava,2007. 127 str. ISBN 80-248-1245-2 .Slivka V., Dirner V., Kuraš M.: Odpadové hospodářství II : Ukládání odpadů do podzemních prostor : praktická příručka.1. vyd. Ostrava : VŠB-TU Ostrava, 2007. 182 str. ISBN 80-248-1245-2 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.

Vyučující

Ing. Hana Švehláková